Λαλάγγια Μανιάτικα

 

Υλικά Παραδοσιακής συνταγής:
1 κιλό αλεύρι,
3/4 της κούπας λάδι,
1 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι κανέλα,
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο,
4 κουταλιές σουσάμι,
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 100 γρ. προζύμι από τον φούρνο,
2-3 κούπες χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Υπάρχει και εκδοχή υλικών μάλλον κάποιας συγκεκριμενης περιοχής και ειναι αυτά: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 3/4 του φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο, 3 αυγά, 1 φακελάκι ξερή μαγιά, λίγο αλάτι, 1 ποτήρι χλιαρό νερό, σουσάμι (προαιρετικά για εκείνα που προορίζονται για γλύκισμα), λάδι για το τηγάνισμα.
Πώς τα φτιάχνουμε; Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και με το λάδι και σπάμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας το μίγμα μέχρι να γίνει μια τριφτή ζύμη.

Αλατίζουμε και ζυμώνουμε πάλι. Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό, τη ρίχνουμε μέσα στο μίγμα του αλευριού και ξαναζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό ώστε να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε με ζεστή κουβέρτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Αμέσως μετά ξαναζυμώνουμε και κόβουμε τη ζύμη σε μεγάλα μπαλάκια. Κάθε μπαλάκι το ανοίγουμε σε ένα κορδόνι. Κόβουμε το κορδόνι στα 3 και το διπλώνουμε. (Οσο πιο λεπτά είναι τα κορδόνια τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα λαλάγγια για τις αλμυρές απολαύσεις). Ενώ αυτά που προορίζονται για τις γλυκές απολαύσεις τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα κορδόνια τα κάνουμε λίγο πιο χοντρά.
Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά τηγανίζουμε τα λαλάγγια μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα από όλες τις πλευρές.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤηγανόψωμα Κύμης
Επόμενο άρθροΓαύρος Μαρινάτος…υπέροχος μεζές