Λαμπριάτικα Κουλουράκια

Συστατικά

250 γραμμάρια βουτύρου
2 φλιτζάνια ζάχαρη
500 γραμμάρια μαλακό αλεύρι (αλεύρι κέικ)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αυγά – o κρόκος για επαλειψη αυγών
¾ από ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1/4 φλιτζάνι μπράντυ
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκάλι
1 σακουλάκι βανίλιας με πορτοκάλι
10 γραμμάρια ανθρακικής αμμωνίας
1 κουταλιά της σούπας μπεικιν παουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
Επάλειψη αυγών:
½ κρόκος
3 κουταλιές της σούπας γάλα

Οδηγίες

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε αμμωνία ψησίματος, μπέικιν πάουντερ, σκόνη βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού και αλάτι. Χτυπήστε ελαφρά για να συνδυάσετε.
Συνδέστε το κουπί(φτερό) στο μιξερ σας ή χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός και χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο.
Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά πριν προσθέσετε το επόμενο.
Προσθέστε το χυμό πορτοκάλι και το μπράντυ και ανακατέψτε.
Προσθέστε το αλεύρι, λίγο τη φορά, ανακατεύοντας καλά πριν προσθέσετε περισσότερο μέχρι να είναι λείο αλλά όχι κολλώδες στα χέρια.
Βάλτε το σε ένα μπολ, καλύψτε με μεμβράνη και ψύξτε για 15 λεπτά.

Βάλτε το πάνω στην επιφάνεια εργασίας σας και παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης από μακριά κορδόνια για το πάχος του ρόδινου μιας γυναίκας και διαμορφώστε τα όπως θέλετε.
Ευθυγραμμίστε το ταψί σας με περγαμηνή και τοποθετήστε τα λίγο σε απόσταση καθώς θα φουσκώσουν.
Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού με λίγο γάλα και βουρτσίστε τα κουλούρια
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180o C (ή 160o C σον αέρα) και ψήστε περίπου 15 λεπτά ανάλογα με το φούρνο σας ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αφαιρέστε σε μια σχάρα για να κρυώσουν και αποθηκεύστε σε ένα αεροστεγές δοχείο.

Καλή Επιτυχία