Λαχανοντολμάδες με σως γιαουρτιού.
Oι λαχανοντολμάδες είναι αγαπημένο φαγητό. Δείτε μία πεντανόστιμη συνταγή με σως γιαουρτιού.
Υλικά:
1 λάχανο μέτριο,
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά,
1 μεγάλο κρεμμύδι,
300 γρ ρύζι καρολίνα,
100 γρ ρύζι κίτρινο,
1 ματσάκι δυόσμο,
1 1/2 μαϊντανό,
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο,
αλάτι και πιπέρι,
χυμό λεμόνι,
1/2 ποτήρι νερό
Για τη σως:
1/2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1/2 σκελ. μικρή σκόρδο πολτοποιημένη
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεματάμε το λάχανο αφού αφαιρέσουμε την καρδιά. Όταν το βγάλουμε από την κατσαρόλα χωρίζουμε τα φύλλα και τα κόβουμε ανάλογα με το μέγεθος του ντολμά που θέλουμε. Πάντα αφαιρούμε τα νεύρα από τη μέση γιατί είναι σκληρά.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον κιμά, τα ρύζια, το δυόσμο, το μαϊντανό αφού πρώτα τα ψιλοκόψουμε, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τοποθετούμε λίγο μείγμα στο κέντρο και τυλίγουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε τους λαχανοντολμάδες, ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν, αλάτι – πιπέρι, και από πάνω τοποθετούμε ένα πιάτο, ώστε να κρατάει τους ντολμάδες να μην ανοίξουν. Βράζουμε για 30΄ περίπου. Τους αφήνουμε να κρυώσουν για πέντε λεπτά, ρίχνουμε τη σως γιαουρτιού και σερβίρουμε.
Για την σως
Χρειαζόμαστε ακριβώς 2 λεπτά για να την ετοιμάσουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι κ το σκόρδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν.
Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε επιπλέον.
Διορθώνουμε τις σάλτσες στην οξύτητα λεμόνι και στο αλατοπίπερο πάντα αφού αναμείξουμε όλα τα υλικά μαζί.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμέσως τη σως γιαουρτιού η να την διατηρήσετε στο ψυγείο καλά σκεπασμένη σε γυάλινο σκεύος.
Σημείωση: Γέμισα και κανω 2 πιπεριές διότι έκανα πολυ γέμιση
Καλή όρεξη!