Η συνταγή που ακολουθεί για λαχανοντολμάδες συνδυάζει την αυθεντικότητα των παραδοσιακών λαχανοντολμάδων με μια πιο σύγχρονη πινελιά, προσφέροντας μια βελούδινη κρέμα λεμονιού που θα σας μαγέψει
H συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Υλικά:
1 λάχανο (μεγάλου μεγέθους)
500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
5 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα
Μάραθος ψιλοκομμένος
Αλάτι
Κρέμα λεμονιού
1,5 λίτρο ζωμο απο τους λαχανοντολμάδες
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Χυμός από 1 λεμόνι όσο θέλουμε
1 αυγό
Εκτέλεση:
Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι κωνικά το σκληρό κοτσακι κατω απο το λάχανο
Βάζουμε το λάχανο στην κατάψυξη για 48 ώρες, το ξεπαγώνουμε όποτε θέλουμε μεσα σε ενα στραγγιστιρι μεσα σε μια κατσαρόλα
και το χωρίζουμε σε φύλλα και ότι περισσεψει απο μικρά ή σπασμενα φύλλα θα τα βαλλουμε στο πατο της κατσαρόλας.
για την Γέμιση
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το ρύζι το κρεμμύδι στο μουλτι,τον μάραθο, το αλάτι.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια από τη γέμιση και τα τυλίγουμε στα φύλλα του λάχανου τα οποία έχω κόψει στην μέση αφαιρώντας το κεντρικό σκλήρο νευρο.
Τοποθετούμε τα λαχανοντολμάδες σε μια χύτρα, προσθέτουμε 1.5 λτ νερό νοστιμια λαχανικών 2-3 πρεζες και το αλάτι. Βράζουμε για 5 λεπτά στην
χύτρα ή 40-45 λεπτα σε ανοιχτή κασταρόλα.
Κρέμα λεμονιού
Σε μία κατσαόλα στην φωτια ρίχνω 1 λιτρο απο το ζωμό που έβρασαν οι λαχανοντολμάδες, προσθέτουμε το κουρκουμά, το βούτυρο και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει και δημιουργηθεί μια κρέμα. Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το αυγό.
Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς με την σάλτσα λεμονιού.