Λαχανοντολμάδες της Χρυσούλας: Ένα πιάτο γεμάτο γεύση λαχανικών! Ακολουθήστε τη συνταγή και απολαύστε ένα υγιεινό και νόστιμο γεύμα.
Υλικά:
1 μέτριο λάχανο
400 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
2 κολοκυθάκια σε κυβάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης σε κυβάκια
1 καρότο σε κυβάκια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
2 ντομάτες χωρίς σπόρια ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
3 χούφτες ρύζι για γεμιστά
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 αυγά (για το αυγολέμονο)
Χυμός από 1 λεμόνι (για το αυγολέμονο)
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι (προαιρετικά για το αυγολέμονο)
Νερό
Εκτέλεση:
Ένα φαγητό που φέρνει ένα μποστάνι με λαχανικά στο πιάτο σας!!!!!
Έβρασα ένα λάχανο και το άφησα στην άκρη να κρυώσει….
Σε μια κατσαρόλα σωταρισα ψιλοκομμένα μανιτάρια, κολοκυθάκια κυβακια, πιπεριές Φλωρίνης κυβακια, καρότο κυβακια, ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο, μαϊντανό, δυόσμο, ντομάτες χωρίς τα σπόρια ψιλοκομμένες, χυμό ντομάτας, αλάτι πιπέρι ……
Τα άφησα μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να πιουν τα υγρά τους…..
Μεταφέρω το μίγμα σε μπωλ, ρίχνω ρύζι για γεμιστά, ξύσμα από λεμόνι και λαδάκι….
Ετοιμάζω τα φύλλα για γέμισμα και σε ένα πλακερο στρώνω μερικά φύλλα λάχανου….
Τυλίγω τους λαχανοντολμάδες, βάζω και μερικά φύλλα, ρίχνω λαδάκι, νερό, βάζω και ένα πιάτο από πάνω και ψήνω στην αρχή μέχρι να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και ύστερα την χαμηλώνω…..
Στο μέσο του ψησίματος βγάζω το πιάτο και έλεγχο το ζουμακι….
Όταν ψηθούν φτιάχνω ένα αυγολέμονο με αυγά λεμόνι αλεύρι και χυμό από το φαγητό….
Θα μου πείτε ότι παινευω το φαγητό μου oμωςσας προτρέπω να το φτιάξετε είναι το κάτι άλλο….
Αξίζει τον κόπο….
H συνταγή είναι της κας Χρυσουλα Βιερου