Λαχανοπίτα Καρδίτσας: Ανακαλύψτε την παραδοσιακή λαχανοπίτα Καρδίτσας, ένα θησαυρό της ελληνικής κουζίνας. Φτιαγμένη με την αυθεντική συνταγή, μεταφέρει την παράδοση της περιοχής σε κάθε μπουκιά.

Υλικά

για τη ζύμη:
1,200 γραμμάρια αλεύρι κοσκινισμένο
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
Μια πρέζα μαγιά (όσο η μύτη ενός κουταλιού του γλυκού)
1 ποτήρι χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί και λίγο ακόμα)
Νισέστε για το άνοιγμα των φύλλων

για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι λάπατα
1 ματσάκι παζιά (σέσκουλα)
1 ματσάκι τσουκνίδα
5-6 κρεμμύδια φρέσκα
2 πράσα
2 αυγά
500 γραμμάρια τυρί (φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας)
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Εκτέλεση

Λοιπόν για τα φύλλα έβαλα όλα τα υλικα να γίνει εύπλαστο ζυμάρι, ζυμωνωντας να μην κολλάει στα χέρια.
Θα δείτε ίσως χρειαστεί και άλλο νεράκι.
Το σκεπάζουμε σε ένα μπολ για περίπου 30 με 40 λεπτά να φουσκώσει.
Εγώ κάνω 10 μπαλίτσες και πασπαλιζω απο κατω και από πάνω με λίγο νισεστέ για να ανοίξει καλύτερα το φύλο.

Για την γέμιση

Πλένουμε κ κόβουμε τα χορταρικά βάζοντας τα στον νεροχύτη και ρίχνοντας αρκετό αλάτι (3 με 4)κουτ σούπας ανακατεύοντας και τα αφήνουμε
για 10 λεπτά .Ύστερα τα στίβουμε με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Και αυτό για να μην βγάλουν πολλά υγρά στην πίτα μετά. Μερικοί δεν το κάνουν και αναγκάζονται να βάζουν μέσα τραχανά η ρύζι να τραβήξουν τα υγρα,οπότε μάλλον δεν θα είναι Λαχανοπιτα!!

Ρίχνουμε μέσα τα αυγά το τυρί τριμένο και μια κούπα λάδι και μετά ανακατέψτε!
Μετά βουτυρώνουμε το ταψί παντού και βάζουμε και λίγο λάδι. Βάζουμε τρία φύλλα από κάτω ζαρωμένα και ραντίζουμε ανάμεσα στο καθένα κ από λίγο λαδάκι να μην κολλάνε (αν περισσεύουν απέξω στο ταψί γυρίστε τα μέσα δεν πειράζει.
Από πάνω γέμιση, μετά 2 φύλλα ξανά γέμιση, άλλα 2 φύλλα ,γέμιση και τέλος από πάνω άλλα 3 φύλλα ραντιζοντας ενδιάμεσα λαδάκι!!

Στο τέλος ραντίζουμε και από πάνω λίγο λάδι και νεράκι με τα χεράκια μας
Εγώ βάζω μετά ένα μικρό πιατάκι στη μέση για να την κόψω Όμορφα και μετά τα τριγονάκια με το μαχαίρι.
Την ψήνω στους 180 με 190 βαθμούς στην κάτω αντίσταση για όσο θέλει να πάρει το Όμορφο χρυσαφένιο χρώμα της!!

Ευχαριστούμε για την συνταγή της μανούλας του τον κο Βάγιος Κουτάκης