Το Λαχματζούν του προέρχεται από το «lahm bi ajin» που στα αραβικά σημαίνει ζύμη κρέατος.
Γνωρίζατε ότι η ιστορία του λαχματζουν είναι σχεδόν 5.000 ετών; Κάποιοι το εντοπίζουν στη Βαβυλώνα, ενώ άλλοι λένε ότι ο Lamajo είναι ο πρόγονος του Lakhmajun.
Αν και είναι γνωστή ως τουρκική πίτσα, είναι στην πραγματικότητα καταγωγής Μέσης Ανατολής. Στη δεκαετία του ’60 του περασμένου αιώνα ήταν ευρέως δημοφιλές στην Τουρκία.
Το λαχματζουν είναι σε πάχος μόλις λίγων χιλιοστών από άζυμη ζύμη, αλειμμένο πριν το ψήσιμο με ένα λεπτό στρώμα ωμού κιμά, ντομάτες, κρεμμύδια και μπαχαρικά. Παραδοσιακά, το λαχματζούν τρώγεται ζεστό και είναι πιο νόστιμο όταν μαγειρεύεται σε πέτρινο
φούρνο.
Υλικά
Για τη ζύμη:
☑️3 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
☑️Κρύο νερό (προστίθεται σταδιακά για μέτρια μαλακή ζύμη – περίπου 1 κουτ.
☑️7g ξηρη μαγια,
☑️1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη,
☑️1 κουταλάκι του γλυκού αλατι.
* Παραδοσιακά γίνεται χωρίς Μάγια, και η ζύμη αφήνεται να ξεκουραστεί για περίπου 20-30 λεπτά!
Γέμιση:
☑️300-400g Μοσχαρίσιο κιμα
☑️1 μεγάλο κρεμμύδι
☑️1-2 σκελίδες σκόρδο
☑️1 κουταλιά της σούπας παστα ντομάτας
☑️1 μεγάλη ντομάτα
☑️1 πράσινη πιπεριά
☑️1 κόκκινη πιπεριά
☑️3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
☑️Μαϊντανός
☑️Αλάτι, μαύρο πιπέρι, κύμινο, παπρικα
☑️Προαιρετικά – Καυτερή πιπεριά
Κατά το σερβίρισμα:
☑️Λεμόνι, μαϊντανός και κρεμμύδι
Εκτέλεση
🥣 Έφτιαξα τη ζύμη με και χωρίς μαγιά. Κατά τη γνώμη μου, με τη μαγιά γίνεται πιο μαλακή.. Αφού ζυμώσουμε, αφήνουμε για 30-40 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζετε τη γέμιση:
Τα λαχανικά τα ψιλοκοβουμε και τα προσθέτουμε στον κιμά. Καρυκεύουμε με μπαχαρικά και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Η ζύμη χωρίζεται σε μικρά μπαλάκια (όσο ένα αυγό). Κάθε μπάλα ανοιγετε λεπτη. Βάζουμε από πάνω 2 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στα 240 γρ., σε λειτουργία πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί σε ψηλότερο επίπεδο.
-Μια άλλη επιλογή είναι σε τηγάνι, χωρίς λαδι, σε μέτρια φωτιά και κάτω από καπάκι.
🔸Αφού μάζεψα 2 στο ταψί μου για να γίνει πιο γρήγορο, έφτιαξα ένα μέρος σε ένα ταψί και μετά για να ψήσω το κρέας από πάνω, τα έβαλα σε ψησταριά.
Αφού τα βγάλουμε τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, τα γυρίζουμε ανάποδα και τα τυλίγουμε σε μια πετσέτα για να μαλακώσουν λίγο ακόμα.
🔺Μια γρηγορη ιδέα είναι -> Με έτοιμη αραβικη πίτα 😉