Το Ναμούρα είναι ένα αγαπημένο επιδόρπιο της Μέσης Ανατολής που φτιάχνεται από σιμιγδάλι, γιαούρτι, γάλα και βούτυρο και στη συνέχεια ποτισμένο με σιρόπι.
Αυτό το πλούσιο και τρυφερό κέικ είναι γνωστό για την ελαφρώς κοκκώδη υφή του και το λεπτό άρωμα λουλουδιών, χάρη στην προσθήκη νερού από άνθη πορτοκαλιάς.
Υλικά
3 φλιτζάνια αλεύρι από σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1 1/2 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/4 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
3 κουταλιές της σούπας νερό από άνθη πορτοκαλιάς
2 κουταλιές της σούπας πάστα ταχινιού (για το άλειμμα του δίσκου)
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα, μουλιασμένα σε νερό και ξεφλουδισμένα
για το σιροπι
2 κούπες ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 1/2 κουταλιά της σούπας νερό από άνθη πορτοκαλιάς
Εκτέλεση
για το σιρόπι:
1- Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
2- Προσθέστε το χυμό λεμονιού, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήστε το να σιγοβράσει
για 10 λεπτά.
3- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το νερό από άνθη πορτοκαλιάς και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
για το κέικ:
1- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι και το λιωμένο βούτυρο μαζί.
Προσθέστε το γάλα, το νερό από άνθη πορτοκαλιάς, το μπέικιν πάουντερ και το γιαούρτι.
Ανακατεύουμε καλά για περίπου 5 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό.
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά.
2- Παρτε ένα αντικολλητικό ταψί, αλείψτε το με πάστα ταχινιού και απλώστε το κουρκούτι
ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή την βρεγμένη παλάμη σας.
3- Αφήστε το κουρκούτι να ξεκουραστεί για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα, αφήνοντας το σιμιγδάλι να απορροφήσει την υγρασία και να μαλακώσει.
4- Κόψτε τη νάμουρα σε τετράγωνα σχέδια και μετά πιέστε απαλά ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε τετραγώνου.
5- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180’C και ψήνετε για 30-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο σας και το πάχος του κέικ) μέχρι να ροδίσουν οι άκρες και απο κάτω.
6- Αναψτε το γκριλ για λίγα λεπτά για να πετύχετε ένα πιο σκούρο χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια.
Παρακολουθήστε προσεκτικά για να αποφύγετε το κάψιμο.
7- Βγάζετε από το φούρνο και ρίχνετε αμέσως 1 με 2 φλιτζάνια σιρόπι ζάχαρης ομοιόμορφα πάνω από την καυτή νάμουρα, ανάλογα με τη γλυκύτητα που προτιμάτε.
Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες πριν το σερβίρετε.
Η Συνταγή είναι από την Mouhana Saba