Λοιπόν, σήμερα θα φτιάξουμε κάτι πολύ νόστιμο και εύκολο στον φούρνο, που μοιάζει με σουβλάκι χωρίς πίτα. Λέγεται “λουλά κεμπάπ στο φούρνο” και είναι σαν μακρόστενα κεφτεδάκια περασμένα σε ξυλάκια. Είναι τέλεια για ένα απλό γεύμα ή και για τραπέζι με φίλους. Πάμε να δούμε πώς τα φτιάχνω!
Υλικά:
500 γραμμάρια κιμάς (εγώ συνήθως βάζω αρνίσιο-μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
2 κρεμμύδια
2-3 σκελίδες σκόρδο
Λίγο μαϊντανό και άνηθο (όσο σας αρέσει)
Μπαχαρικά για κεμπάπ (αν δεν έχετε, βάλτε ρίγανη, βασιλικό, κόλιανδρο και λίγο κόκκινο πιπέρι)
Αλάτι
Ξυλάκια για σουβλάκια
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, βάζω τον κιμά.
Περνάω τα κρεμμύδια από τον τρίφτη ή το μουλτιμίξερ και τα προσθέτω στον κιμά.
Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και τον άνηθο και τα ρίχνω και αυτά στο μπολ.
Προσθέτω το σκόρδο λιωμένο (το περνάω από την πρέσα σκόρδου).
Ρίχνω αλάτι και τα μπαχαρικά για κεμπάπ (ή τα μυρωδικά που σας είπα).
Ζυμώνω καλά όλα τα υλικά μαζί για 5-10 λεπτά. Αυτό το ζύμωμα είναι σημαντικό για να μην σπάνε τα κεμπάπ όταν τα ψήνουμε. Στο τέλος, χτυπάω λίγο τον κιμά στον πάγκο, σηκώνοντάς τον ψηλά και ρίχνοντάς τον κάτω, για να γίνει πιο δεμένος.
Σκεπάζω το μπολ με τον κιμά και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα να “ξεκουραστεί”.
Παίρνω τα ξυλάκια για σουβλάκια. Παίρνω λίγο κιμά και πλάθω ένα μακρύ “λουκάνικο” γύρω από κάθε ξυλάκι. Προσπαθώ να είναι περίπου ίδιο μέγεθος όλα.
Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα. Τοποθετώ τα λουλά κεμπάπ στο ταψί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Τα λουλά κεμπάπ είναι έτοιμα! Μπορείτε να τα σερβίρετε με ρύζι, πατάτες τηγανητές, σαλάτα ή λαχανικά ψητά.
Tips από εμένα:
Αν δεν έχετε ξυλάκια για σουβλάκια, μπορείτε να τα πλάσετε σαν μακρόστενα κεφτεδάκια και να τα ψήσετε κανονικά στο ταψί.
Μπορείτε να προσθέσετε στον κιμά και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι αν σας αρέσει πιο έντονη η γεύση του.
Για πιο ζουμερά κεμπάπ, μην τα ψήσετε παραπάνω από όσο χρειάζεται για να ροδίσουν.