Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Υλικά
5 Αυγά Μεσαία
450 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
2 Βανίλιες
500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ Μπεικιν Παουντερ
250 γρ Ηλιέλαιο
250 γρ Γάλα
1 1/2 κουτ γλυκού Καϊναρι Σκόνη
Για Διακόσμηση
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Ξεκινάμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας τον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα χτυπάμε για τουλάχιστον 5 λεπτά
μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν
Οταν έχουν χτυπηθεί τα αυγά σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ένταση
για ένα λεπτό να ενσωματωθούν και αυτά
Οσο χτυπάμε το αλεύρι προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθουν και αυτά
Οταν πλέον έχουν ενσωματωθεί όλο τα υλικά μαζί και έχουμε ένα υπέροχο μείγμα σταματάμε το μίξερ και αποσύρουμε με τον κάδο
Χωριζουμε τη ζύμη μας σε 2 ίσα μέρη και στο ένα μέρος προσθέτουμε ενάμιση κουταλάκι του γλυκού σκόνη καϊνάρι* το οποίο είναι τοπικό προϊόν
από την αγιάσω της Λέσβου με υπέροχα μυρωδάτα χειμωνιάτικα αρώματα το οποίο επίσης χρησιμοποιείται και σαν αφέψημα
Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθει στο μείγμα και στη συνέχεια σε μία βουτυρωμένη αλευρωμένη φόρμα του κέικ με διάμετρο 26 cm ρίχνουμε
κουταλιές και από τα δύο μείγματα εναλλάξ
Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν και τα δύο μείγματα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 175 βαθμούς για 55 με 60 λεπτά τσεκάρουμε και με μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό έτοιμο ψημένο το κέικ μας
έχει κρυώσει εντελώς το έχουμε ξεφορμάρει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
*Το καϊνάρι, ή αλλιώς κιννάρι, είναι ένα αρωματικό ρόφημα με origins από την Ανατολή.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Λέσβο, και συγκεκριμένα στην Αγιάσο, όπου θεωρείται παραδοσιακό ρόφημα με θεραπευτικές ιδιότητες.
Τι περιέχει:
Η σκόνη καϊνάρι είναι ένα μείγμα από μπαχαρικά, που συνήθως περιλαμβάνει:
Κανέλα
Μοσχοκάρυδο
Γαρύφαλλο
Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Κάρδαμο
Πιπέρι