Η Μελιτζάνες Παπουτσάκια το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό μεταμορφώνεται σε ένα πεντανόστιμο λαδερό πιάτο που συνδυάζει τη μελιτζάνα με τον κιμά. Στη συγκεκριμένη εκδοχή προσθέτουμε μοσχοκαρυδο μπεσαμελ και φρυγανια απο πλανω, για να απογειώσουμε τη νοστιμιά του.

Υλικά:

4 μεγάλες μελιτζάνες
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Λίγο μοσχοκάρυδο
Η σάρκα από τις μελιτζάνες, ψιλοκομμένη
Μπόλικη ρίγανη
1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος
1/2 ποτήρι νερό
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μπεσαμέλ (μισή δόση από τη συνταγή της φίλης σας Χρυσούλας Καλλωνή)
Τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:

Πλύνετε τις μελιτζάνες, κόψτε τις στη μέση και χαράξτε τες χιαστί από τη μέσα πλευρά. Ζεστάνετε ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι και προτηγανιστε
τις μελιτζάνες σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένες, μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε τες να κρυώσουν και αφαιρέστε αρκετή από τη σάρκα τους.
Αλατοπιπερώστε τες και βάλτε τες στο ταψι.

Στο ίδιο τηγάνι, ζεστάνετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ζάχαρη μέχρι να καραμελώσουν.
Προσθέστε τη ψιλοκομμένη σάρκα μελιτζάνας, ρίγανη και ανακατέψτε. Ρίξτε τον κιμά, αλατοπιπερώστε και σοτάρετε μέχρι να ροδίσει.
Προσθέστε νερό, αφήστε να πάρει μια βράση και σβήστε τη φωτιά. Προσθέστε τον μαϊντανό και ανακατέψτε.

Γεμίστε τις μελιτζάνες με το μείγμα κιμά. Απλώστε τη μπεσαμέλ από πάνω και πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C με αέρα για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν οι μελιτζάνες ωραίο χρώμα.

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Προηγούμενο άρθροΤηγανόψωμο φούρνου
Επόμενο άρθροΚέικ Βανίλιας με καλαμποκάλευρο