Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωμάτιο.
Όλα τα υλικά μας τα μετράμε με το ίδιο ποτήρι.
Υλικά
Ζύμη 👇
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια ηλιέλαιο
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 🍊
1 κγλ σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
Ξύσμα πορτοκάλι 🍊
1 κσ κανέλα
1/2 κγλ γαρύφαλλο
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
Λίγο αλάτι
2 κγλ μπέικιν
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
(7 ποτήρια)
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20′
Σιρόπι 👇
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
1 στικ κανέλα
1 πορτοκάλι στην μέση κομμένο και μέσα
Και στο τέλος 4 κσ μέλι 🍯
Εκτέλεση
Βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χρησιμοποιήστε το ίδιο ποτήρι για όλες τις μετρήσεις.
Ζύμη:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη.
Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα μεσα, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού,το αλάτι την κανέλα, το γαρύφαλλο,
ανακτευουμε και μετα το σιμιγδάλι και Ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε σταδιακά το αλεύρι ανακατεμενο με το μπέικιν πάουτερ, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
Αποφύγετε το ζύμωμα.
Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βράστε το νερό, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το πορτοκάλι (χυμό και την σαρκα) για περίπου 8 λεπτά από την ώρα του βρασμού.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μέλι. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Πλάσιμο και ψήσιμο:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
Πλάστε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη μετα διαμορφωστε λίγο με τα δαχτυλα μακρόστενα και τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα και τα τρυπάμε με ένα πηρούνι.
Ψήστε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Σιρόπιασμα:
Βουτήξτε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 1 λεπτό.
Αφαιρέστε τα με μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στραγγίσουν.
Πασπαλίστε με καρύδια, αν θέλετε.
Tips
Αν ζύμη γίνει σφιχτή ρίξτε λιγο χυμό πορτοκαλιου για να την επαναφέρετε