Μηλόπιτα Πουτίγκα
Υλικά:
8 φλιτζάνια ψωμί, σε κύβους
3 μεσαία μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρις πυρήνα και ψιλοκομμένα
4 αυγά
1 φλιτζάνι γιαούρτι βανίλιας
1 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές της σούπας κανέλα, χωρισμένη
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουπα ζάχαρη + 2 κουταλιές της σούπας
½ φλιτζάνι σταφίδες
Σάλτσα Καραμέλα:
1 φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο
1 φλιτζάνι κρέμα Γάλακτος
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° κελσίου.
Βουτυρώστε ένα ταψί 22 × 33.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά, 1 κουταλάκι του
γλυκού κανέλα, μοσχοκάρυδο και ½ φλιτζάνι ζάχαρη.
Ανακατέψτε τα μήλα, τις σταφίδες και στη συνέχεια ρίξτε απαλά τους κύβους ψωμιού.
Ρίχνουμε στο έτοιμο ταψί.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 1 κουταλιά
της σούπας κανέλα.
Πασπαλίζουμε πάνω από την πουτίγκα ψωμιού. Ψήνουμε 30-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Ενώ ψήνετε η πουτίγκα, φτιάξτε τη σάλτσα καραμέλας.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος και την καστανή ζάχαρη και βράζουμε.
Μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή θερμοκρασία, σιγοβράστε έως ότου η σάλτσα πήξει,
για περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε πάνω από πουτίγκα ψωμιού για σερβίρισμα.
Επάνω με παγωτό βανίλια.
* Εάν μπορείτε να αφήσετε τους κύβους ψωμιού για λίγες ώρες, ώστε να γίνουν ωραίοι και στεγνοί. Εάν όχι, απλώς τοποθετήστε τα σε ένα ταψί και ψήστε τα στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά ή έως ότου στεγνώσουν αλλά όχι να ψηθούν.
* Μπορείτε να το φτιάξετε το προηγούμενο βράδυ και να το βάλρυρ το φούρνο για πρωινό – πραγματικά θα γίνει καλύτερο αν κάθεται μια νύχτα!