Μοσχάρι κοκκινιστό με πιπεριές
Υλικά
1.500 γραμ. μοσχάρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 πιπεριές πρασινες καμπανες σε λωρίδες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας γεμάτες πελτές ντομάτας
1 φρεσκια ντομάτα στον τριφτη
½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
1 φλυτζ. τσαγιού κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας ξύδι
¼ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 δαφνόφυλλα
3 – 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι – μπαχάρι
Εκτέλεση
Από βραδύς, πλένουμε καλά τα κομμάτια του μοσχαριού και τα βάζουμε
σ᾿ ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και περιχύνουμε μ᾿ αυτή το κρέας.
Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, το αφήνουμε λίγο να στραγγίξει και το σκουπίζουμε, (χωρίς να το πλύνουμε), με απορροφητικό χαρτί.
Έπειτα βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά και όταν ζεσταθεί το λάδι, βάζουμε μέσα το κρέας.
Όταν σοταριστεί απ’ τη μια μεριά, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο, γυρίζουμε το κρέας κι απ᾿ την άλλη, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να ροδίσει το κρέας.
Ακολούθως, ρίχνουμε τη μαρινάδα που έχει μείνει, αφού τη σουρώσουμε καλά, την φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το κύμινο, το πιπέρι και τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά το κρέας.
Μόλις αρχίσει πάλι να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1 – 1½ ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος και το κομμάτι του ζώου), μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Όταν μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τις πιπεριές, αλατίζουμε, δοκιμάζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και να χυλώσει η σάλτσα μας.
Καλή Απόλαυση