Υλικά:
800 γραμμάρια μοσχαρίσιο χτένι, κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
1-2 κουταλιές αλεύρι
200 ml γλυκό κόκκινο κρασί
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
400 γραμμάρια τομάτα τριμμένη
400 γραμμάρια τομάτα κονκασέ
400 ml ζωμός μοσχάρι
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
2-3 κόκκοι μπαχάρι
400 γραμμάρια ρεβίθια απο την Νατάσα Τσιλιγγίρη , μουλιασμένα για τουλάχιστον 12 ώρες
1 λίτρο νερό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
(Προαιρετικά) Καρότα, σέλινο ή πατάτες, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε στο νερο τα ρεβίθια όλη τη νύχτα. Κόβουμε το κρέας, το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιες ελαιόλαδο σε μια γάστρα και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει.
Αφαιρούμε από την γάστρα και κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το υπολοιπο ελαιολαδο και το βουτυρο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγο ακόμα.
Προσθέτετε πάλι το μοσχάρι, πασπαλίζετε με το αλεύρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να μην φαίνετε άλλο το αλεύρι.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον πελτέ, τις ντομάτες, τον ζωμό, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, τα ρεβίθια τα φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πάρει μια βράση αποσύρετε την γάστρα από την φωτιά, την σκεπάζετε και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 2½-3 ώρες.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο ψωμί.
Η Φωτό είναι του κου Kostas Ergazakis Συνεργώ-Αγοράζω-Κερδίζω! προϊόντα παραγωγών