To Μοσχάρι με αρακά και ατζέμ πιλάφι eίναι ένας συνδυασμός λαχανικών και τρυφερό μοσχάρι που σερβίρεται πάνω από ρύζι. Αυτό το χορταστικό πιάτο και συνδυάζει την ελληνική παράδοση με ανατολίτικες γεύσεις.
Συστατικά:
500 γρ κύβους μοσχαρίσιο στιφάδο
500 γραμμάρια κατεψυγμένα μπιζέλια
1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε μικρούς κύβους
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε μικρούς κύβους
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζάνι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
Αρωματικά: 3 φύλλα δάφνης, 2 ξυλάκια κανέλας, 3 γαρύφαλλα
Μπαχαρικά:
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + 1 κουταλιά της σούπας
8 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
Σε χύτρα ταχύτητας ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι, προσθέτουμε το κρέας με τα αρωματικά και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει
και να ροδίσει ελαφρά το κρέας. Προσθέστε μαύρο πιπέρι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε.
Ρίξτε το νερό (8 φλιτζάνια) πάνω από το κρέας και αφήστε το να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά.
Κλείστε το καπάκι, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 20 λεπτά (60 λεπτά εάν χρησιμοποιείτε κανονική κατσαρόλα).
Μόλις ψηθεί, σουρωνουμε τον ζωμό για αργότερα και κρατάμε το κρέας ζεστό στην άκρη.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον κόλιανδρο.
Προσθέστε τις ψιλοκομμένες πατάτες και τα καρότα, ανακατέψτε και σοτάρετε για 5 λεπτά.
Καρυκεύουμε με μπαχάρι και κανέλα και ανακατεύουμε.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε να ενωθούν. Ρίχνουμε 6 φλιτζάνια ζωμό κρεάτος και ανακατεύουμε, ρυθμίζοντας το αλάτι στη γεύση.
Προσθέτουμε το κρεας και τον αρακά και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένος για 20 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά.
Σερβίρετε αυτό το όμορφο πιάτο με ατζεμ πιλάφι
Η Συνταγή είναι της Mouhana Saba’s