Μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο
Υλικά
Ζύμη
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά
50 ml νερού
100 γρ.βούτυρο
1 ποτηράκι του κρασιού γάλα
1 πρέζα αλάτι
Γέμιση
1 κιλό καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
800 γρ.ζάχαρη
Σιρόπι
2 ποτηράκι του κρασιού νερό
2 ποτηράκι του κρασιού ζάχαρη
5 γαρίφαλα
χυμό μισού λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας βαφή πορτοκαλί χρώμα
100 γραμμάρια αμύγδαλα άσπρα
250 γραμμάρια βουτύρου
Για λίπανση κάθε στρώσης 200 γρ. βουτύρου
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τα γαρίφαλα,το χυμό του λεμονιού και όλο το λεμόνι και μόλις αρχίσει να βράζει αφαιρούμε τα γαρύφαλλα και το λεμόνι.
Βράζουμε για 5 λεπτά.
Σ ένα μπολάκι βάζουμε τα 50 ml νερό και ρίχνουμε τη μαγιά.Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι,προσθέτουμε τη μαγιά διαλυμένη στο νερό, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλά στα χέρια.Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου.
Τρίβουμε τα καρύδια τα βάζουμε σ ένα μπολ και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κάρδαμο.
Παίρνουμε τη ζύμη η οποία έχει φουσκώσει την ζυμώνουμε λίγο ακόμα και την χωρίζουμε σε 10 ίσα μέρη και 2 λίγο πιο μεγάλα.Τα πλάθουμε μπαλάκια.
Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Παίρνουμε το ένα μεγαλύτερο απ τα μπαλάκια και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε ψιλό φύλλο.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας 30Χ30 και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο που ανοίξαμε.Ανοίγουμε και το δεύτερο και το τοποθετούμε από πάνω.
Ρίχνουμε 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο το αλείφουμε και ρίχνουμε από πάνω ένα μπολάκι από τα καρύδια.
Σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο.Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία (φύλλο βούτυρο καρύδια) μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Ανοίγουμε στο τέλος το άλλο μεγάλο μπαλάκι που έχουμε και το απλώνουμε πάνω απ τον μπακλαβά μας.
Κόβουμε γύρω γύρω όσα φύλλα περισσεύουν.Κόβουμε τον μπακλαβά μας σε κομμάτια (ρόμβους)με τη βοήθεια ενός χάρακα.
Τον αλείφουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής πορτοκαλί και στολίζουμε με τα αμύγδαλα.
Ζεσταίνουμε 250 γραμμάρια βούτυρο και περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά τον μπακλαβά μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C βαθμούς για 35 -45 λεπτά.
Σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και ο μπακλαβάς μας είναι έτοιμος να τον απολαύσουμε!!!!!!!!!!!!
Καλή επιτυχία