Μπακλαβάς χωρίς φύλλο
Συστατικά
2 κσ βούτυρο
4 κσ καστανή ζάχαρη
2/3 κουπας ψιλοκομμένα καρύδια
1 1/3 κουπας αλεύρι για χρήση
2 κγ σκόνη ψησίματος
1/2 κγ αλάτι
1/2 κγ σόδα ψησίματος
1/4 κγ γαρύφαλλο
1 κουπα ζάχαρη (συν 4 κουταλιές της σούπας, χωρισμένη)
1 κουπα γιαούρτι Stonyfield Organic Vanilla
3 μεγάλα αυγά
1/2 κουπα ελαιόλαδο
4 κσ χυμός πορτοκαλιού
1/2 κσ πορτοκαλιού ξύσμα
1/2 κγ βανίλια
1/4 κουπας μέλι
1/4 κουπας νερό
6 ολόκληρα γαρίφαλα
Ξύσμα λεμονιού 1 πρέζα
Κατευθύνσεις
Βήμα 1 Προθερμάνετε το φούρνο 180 °.
Βήμα 2 Στρωστε ένα ταψί 20×30 εκ (εγώ το έφτιαξα σε οβαλ ταψί) με χαρτί ψησίματος και βουτυρώστε το ελαφρά.
Βήμα 3 Σε μια μικρή κατσαρόλα με μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο. Ανακατέψτε την καστανή ζάχαρη μέχρι να
λιώσει, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τα καρύδια, ανακατευοντας τα καλά. Απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα με τα καρυδιά στο κάτω μέρος του ταψιού.
Βήμα 4 Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, μαγειρική σόδα και γαρίφαλο. Σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ συνδυάστε 1 φλιτζάνι ζάχαρη, γιαούρτι, αυγά, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκάλι, ξύσμα και βανίλια. Προσθέστε τα ξηρά συστατικά στα υγρά και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι, προσέχοντας να μην τα παραανακατέψουμε πολύ. Ρίχνουμε το κουρκούτι σε ταψί, πάνω από καρύδια. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, έως ότου βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το μέσο.
Βήμα 5 Εν τω μεταξύ, φτιάξτε σιρόπι συνδυάζοντας την υπόλοιπη ζάχαρη με μέλι, νερό, ολόκληρα γαρίφαλα και
μια πρέζα λεμόνι σε μια μικρή κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά
μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει σιρόπι.
Βήμα 6 Αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί στο ταψί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, αναστρέψτε προσεκτικά το κέικ σε
πιατέλα και ρίξτε το κρύο σιρόπι ενώ είναι ακόμα ζεστό. Αφήστε να κρυώσει εντελώς και σερβιρετε
ΠΗΓΗ: Deppy Dave