Μπακλαβά με ετοιμο φύλλο
Έφτιαξα μπακλαβα για να το φέρω σε μια οικογενειακή συγκέντρωση.
Είχα καιρό να τον φτιάξω και ζηλεψα να φάω λίγο πριν τον παω 🙂 .Η συνταγή είναι για σιροπιαστό, τραγανό Μπακλαβά με έτοιμο φύλλο με καρύδι που γίνεται επίσης πολύ νόστιμος, και θα τον απολαύσουν άπαντες.
Συστατικά:
2 συσκ. φύλλο κρούστας (2x 450)
300 γρ. βούτυρο αιγοπρόβιο λιωμένο
50 γρ. μαλακό βούτυρο για το ταψί
Για τη γέμιση:
2 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια,
2 1/ 2 κουταλάκια κανέλα,
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο,
λίγο γαρύφαλλο,
1/8 κουταλάκι κάρδαμο,
1 1/2 φλιτζάνια καστανή ζάχαρη.
Για το σιρόπι:
4 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη,
2 φλιτζάνια νερό,
1/4 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο,
λίγο χυμό λεμονιού
1 πρέζα κανέλα.
Εκτελεση
Αλέθουμε πρώτα τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ με τη ζάχαρη να μεινουν τα καρυδια λιγο χοντροκομένα. Μετά προσθέτουμε και όλα τα υπολοιπα υλικα και ανακατευουμε την γέμιση
Λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Το ιδανικό ταψί για μπακλαβά πρέπει να είναι λεπτό και ρηχό.
Ιδανικό μέγεθος για το ταψί είναι 35x27x5 εκ.
Με το μαλακό βούτυρο, αλείφουμε πολύ καλά το ταψί.
Θα κάνουμε μια στρώση με τα μισά φύλλα κρούστας στο ταψί.
Απλώνουμε το ένα πακέτο φύλλα κρούστας, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί.
Ραντίζουμε πεταχτά με το λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα.
Πασπαλίζουμε σε μια στρώση τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς μαζι με τα υπόλοιπα υλικα ανακατεμένα.
Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, ένα-ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο λιωμένο βούτυρο.
Ακόμα και αν μας σπάσουν κάποια φύλλα, τα χρησιμοποιούμε κανονικά.
Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν από το ταψί.
Βάζουμε το ταψί με τον μπακλαβά στο ψυγείο να κρυώσει το βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Έτσι θα κοπεί ευκολότερα σε κομμάτια.
Χαράζουμε με προσοχή με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.
Ανακινούμε το ταψί ώστε να πάει παντού το βούτυρο.
Ραντίζουμε την επιφάνεια του μπακλαβά με λίγο νερό για να μην χορεύουν τα φύλλα στο ψήσιμο.
Για το ψήσιμο
Ο μπακλαβάς θέλει καλό ψήσιμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στις αντιστάσεις.
Τοποθετούμε το ταψί στην τελευταία κάτω σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το γλυκό.
Σιροπιάζουμε τον καυτό μπακλαβά με καυτό σιρόπι.
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση.
Βράζουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού το ροδονερο και την κανέλα
Αποσύρουμε το σιρόπι από την φωτιά.
Περιχύνουμε λίγο-λίγο το καυτό σιρόπι πάνω από το καυτό ταψί με μπακλαβά.
Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, γιατί έτσι γίνεται όταν είναι καυτά και τα δύο, ρουφάει αμέσως τα υγρά.
Το γλυκό πρέπει να κρυώσει καλά και να ρουφήξει σωστά το σιρόπι.
Hadi Zamrik
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Cheesecake Μπακλαβά..🌹
Υλικά:
8-10 φύλλα κρούστας για γλυκά
ηλιέλαιο
Για την γέμιση:
150 γρ. Καρύδια
100 γρ. Φιστίκια Αίγινης
3 κ.σ ηλιέλαιο
Για την κρέμα:
200 γρ. τυρί τύπου Φιλαδέλφεια
150 γρ. Στραγγιστό γιαούρτι
1 ζαχαρούχο γάλα
Λίγο χυμό λεμονιού
3 αυγά
2 βανίλιες η υγρή βανίλια
Για το σιρόπι:
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Ξυλάκι κανέλας
1 φέτα λεμόνι
Φιστίκια Αίγινης αλεσμένα και ολόκληρα για την διακόσμηση
Πως θα το κάνουμε:
Λαδώνουμε με πινέλο ένα φύλο και το διπλώνουμε στη μέση και άλλη μια φορά μέχρι να έχουμε μια φαρδιά λωρίδα. Την Λαδώνουμε και την τοποθετούμε σε μια λαδωμένη φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Ένα μέρος των φύλλων να προεξέχει, συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα μέχρι να καλύψουν όλη τη φόρμα.
Αλέθουμε τα καρύδια και τα Φιστίκια Αίγινης.
Προσθέτουμε 3 κ.σ ηλιέλαιο και αλέθουμε ξανά για πολύ λίγο μέχρι να υγρανθουν. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και απλώνουμε μέσα στη φόρμα πάνω στα φύλλα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το τυρί, το γιαούρτι και το ζαχαρούχο γάλα. Χτυπάμε με το μίξερ και προσθετουμε τη βανίλια, το χυμό λεμονιού και τα αυγά. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα καρύδια μέσα στη φόρμα. Τα φύλλα που προεξέχουν τα φέρνουμε πάνω στην κρέμα και τα λαδώνουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180’C βαθμούς για 30′ περίπου λεπτά.
Κάνουμε το σιρόπι με τα υλικά της συνταγής και βράζουμε για 7′ λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν ψηθεί το γλύκισμα με ένα κουτάλι ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στα φύλλα.
Αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα και σερβίρουμε.
Καλη επιτυχία!!!
Για Περισσότερες φωτογραφίες στο Helena’s Greek cooking