Κέικ Σοκολάτας

Ενα δημοφιλές αμερικανικό κέικ σοκολάτας, εφευρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

Υλικά

Αλεύρι 200 γρ
Ζάχαρη 200 γρ
Κακάο σε σκόνη 30 γρ
Αλάτι ¼ κουταλάκι του γλυκού
Νερό 240 ml
Σόδα 1 κουτ
Λάδι 80 ml
Ξίδι 1 κουταλιά της σούπας
Βανίλια για γεύση
Στιγμιαίος καφές 2-3 κουτ.

Γκαναζ
Κρέμα γάλακτος 33% 200 ml
Πικρή σοκολάτα 160 γρ.

Εκτέλεση

1. Ανακατέψτε όλα τα ξηρά υλικά σε ένα φλιτζάνι, φροντίστε να τα περάσουν από ένα κόσκινο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Ανακατεύουμε χωριστά νερό, καφέ, λάδι και ξύδι. Προσθέστε στα στεγνά υλικά. Ανακατέψτε τα πάντα γρήγορα. Προσθέστε τη βανίλια.
2. Αδειάζουμε τη ζύμη σε φόρμα διαμέτρου 16-18 εκ. Αλείφουμε τη φόρμα από πριν με βούτυρο ή φυτικό λάδι. Στρώνουμε το κάτω μέρος με χαρτί ψησίματος.
Χτυπάμε ελαφρά τη φόρμα με τη ζύμη στο τραπέζι για να απλωθεί ομοιόμορφα η ζύμη. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40-45 λεπτά περίπου.
Φροντίστε να ελέγξετε, με οδοντογλυφίδα πρέπει να βγαίνει καθαρή, αλλά μην την στεγνώνετε υπερβολικά.

3. Για τη γκανάζ, βάζετε την κρέμα να πάρει μια βράση, αποσύρετε από τη φωτιά, βάζετε μέσα κομμάτια σοκολάτας. Κατά προτίμηση καλό.
Αφήστε για 5 δευτερόλεπτα και μετά ανακατέψτε.
4. Μέχρι η μάζα να γίνει ομοιογενής και γυαλιστερή. Βάλτε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε ρούμι ή κονιάκ στη γκανάζ.
5. Ψύξτε καλά το έτοιμο κέικ. Χτυπάμε τη γκανάζ με ένα μίξερ – έτσι θα γίνει πιο ελαφριά.
Απλώνουμε ανάμεσα στα 2 μέρη του κέικ.
Μετα βάζουμε λίγο απο την κρέμα και απο πάνω
Διακοσμήστε με το γούστο σας (τριμμένη λευκη σοκολάτα φρούτα κλπ).

Η φόρμα μου είναι 22 εκατοστά.
Είναι απαραίτητο να ψήσετε δύο κέικ, δηλαδή μια αναλογία ανα κέικ.
Διπλασιάστε τη γκανάζ.
Μόλις κρυώσουν τα κέικ, συναρμολογήστε το κέικ. Τα κέικ είναι εύθραυστα.

 

Καλή Απόλαυση 👌👌👌

ΠΗΓΗ: Мила Обухова

Προηγούμενο άρθροΤο σάμαλι με μαστίχα είναι ένα από τα πιο ωραία σιροπιαστά γλυκά.
Επόμενο άρθροΧοιρινές μπριζόλες με πατάτες…υπέροχες και ζουμερές