Συστατικά
- 250 gr. αλεύρι για ψωμί
- 10 gr. μαγιά νωπή ή 5 gr. μαγιά ξηρή
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κρόκο αυγού
- 80 γρ. γάλα
- 75 γρ. βούτυρο, χρησιμοποίησα μαργαρίνη
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 350 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. σκούρο ρούμι
- Ροδάκινο ή βερίκοκο μαρμελάδα για να το καλύψουμε από πάνω
Εκτέλεση
- Ζεστάνετε ελαφρά το γάλα και ρίξτε τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και όλα τα αυγά.
- Αδειάστε το μίγμα μαζί με το αλεύρι στο μπολ του μίξερ.
- Χτυπήστε καλά και ρίξτε σταδιακά το βούτυρο, λιωμένο όχι καυτό.
- Χτυπήστε για αρκετή ώρα, ώστε να εξαλειφθεί η μυρωδιά από τα αυγά.
- Όταν η ζύμη μαζευτεί γύρω από τον αναδευτήρα, μεταφέρετέ το σε ένα γυάλινο μπολ και αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος για μία ώρα.
- Μετά από μία ώρα βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα για κέικ και βάλτε το μίγμα μέσα.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 ° C για περίπου 15 λεπτά.
- Βγάλτε από το φούρνο και από τη φόρμα αμέσως και προσεκτικά.
- Κάντε με ένα καλαμάκι από σουβλάκι, τρύπες στην πλευρά που θα είναι από κάτω όταν το σερβίρετε.
- Όσο ο μπαμπάς κρυώνει, φτιάξτε το σιρόπι.
- Σε μία κατσαρόλα, μεγαλύτερη από τη διάμετρο του μπαμπά, τοποθετήστε όλα τα συστατικά του σιροπιού στην ψηλή σκάλα της εστίας.
- Όταν αρχίζει να βράζει, κλείστε το μάτι και βάλτε μέσα στην κατσαρόλα τον μπαμπά.
- Με μία κουτάλα ρίχνετε σιρόπι από πάνω.
- Όταν σχεδόν όλο το σιρόπι έχει απορροφηθεί από το γλυκό, βγάλτε το από την κατσαρόλα πολύ προσεκτικά και βάλτε το σε μια πιατέλα.
- Μπορείτε να το σερβίρετε με μία μπάλα παγωτού ή με κρέμα χτυπημένη σε σαντιγύ