Υλικά:
1 πακέτο μαλακό βούτυρο (200 γρ)
100 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
1 αυγό
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 ασπράδι αυγού (για το άλειμμα)
Ξηροί καρποί της αρεσκείας σας (π.χ., φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια), ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν, για περίπου 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και το αυγό. Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα, μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ πάνω από το μείγμα. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή τον αναδευτήρα του μίξερ (σε χαμηλή ταχύτητα), ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Δεν χρειάζεται υπερβολικό ζύμωμα.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να σφίξει και να είναι πιο εύκολη στη διαχείριση.
Αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε πάχος
περίπου 4-5 χιλιοστών. Χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ ή ένα ποτήρι, κόβουμε στρογγυλά
μπισκότα.
Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε μπισκότου με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
Τοποθετούμε τα μπισκότα στο προετοιμασμένο ταψί, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ή μέχρι οι άκρες να ροδίσουν ελαφρά.
Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν εντελώς πάνω στο ταψί πριν τα μεταφέρουμε σε αεροστεγές δοχείο.
ΠΗΓΗ: Марина Назаревич