Μπιφτέκια με κόκκινη σάλτσα και πουρέ

Advertisement

Συστατικά

Για τα μπιφτέκια:
900 g κιμά χοιρινο ή μοσχαρίσιο ή αναμεικτο
200 g λευκό ψωμί
200-250 ml γάλακτος
1 μέτριο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά
Για την σάλτσα:
1 λίτρο ζωμού κρέατος
1/2 μέτριο κρεμμύδι
μικρό καρότο
2-3 κσ. κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
50 γραμμάρια αλεύρι
3-5 μπιζέλια μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
λίγο φυτικό λάδι
30 g βούτυρο

Μαγείρεμα:

Εχω χοιρινό κιμά, μπορείτε επίσης να πάρετε μοσχαρίσιο κιμά ή ανάμεικτο. Θα χρειαστείτε ψωμί λευκό, προτείνεται το ένα τέταρτο του βάρους του κρέατος.
Θα χρειαστείτε επίσης γάλα ή νερό, συνιστάται να πάρετε το ένα τρίτο περισσότερο από το
ψωμί. Αυτά είναι τα τρία κύρια συστατικά.

Βυθίστε το ψωμί σε γάλα ή νερό και λιώστε το με τα χέρια και στύψτε το καλα.
Αλατίζουμε τον κιμά, προσθέτουμε λίγο μαύρο πιπέρι, δύο σκελίδες σκόρδου λιωμένο, το ψωμί και ζυμώνουμε καλά τον κιμά μέχρι να μαλακώσει. Δεν υπάρχει αυγό στη συνταγή,
υπάρχει πολύ ψωμί, επομένως, για να διατηρηθεί το σχήμα καλά, ώστε να μην καταρρέει
κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος, ο κιμάς πρέπει να ζυμωθεί καλά και στη συνέχεια να
χτυπηθεί καλά (τον σηκώνουμε με το χέρι και τον πεταμε-χτυπάμε μέσα στο μπολ).
Εάν ο κιμάς χτυπηθεί καλά, τότε τα μπιγτέκια θα διατηρήσουν το σχήμα τους καλά και
δεν θα καταρρεύσουν κατά το τηγάνισμα.
Καλύψτε τον κιμά, ενώ το αφήνουμε, ας αρχίσουμε να φτιάχνουμε το σάλτσα.

Διαλύουμε 2 κουταλιές ντοματοπελτέ με νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
Κόψτε το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους. Τρίψτε τα καρότα σε χοντρό τρίφτη.
Συνιστάται η τοποθέτηση 80 g καρότων και 40 g κρεμμυδιού σε 1 λίτρο ζωμού.
Ξεκινάμε την προετοιμασία της σάλτσας με σοτάρισμα αλευριού – βάζουμε το αλεύρι
σε ένα ξηρό προθερμασμένο τηγάνι και τηγανίζουμε χωρίς μέχρι να γίνει ανοιχτό καφέ.


Ανακατέψτε συνεχώς το αλεύρι ώστε να μην καεί. Όταν το αλεύρι μετατραπεί
σε ένα ανοιχτό καφέ χρώμα, βάλτε το σε ξεχωριστό μπολ και αφήστε το να κρυώσει.
Αραιώστε το κρύο αλεύρι είτε με ζεστό ζωμό ή ζεστό νερό να πάρει τη συνοχή κρέμας.

Ζεσταίνουμε λίγο φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι, βάζουμε το κρεμμύδι και τηγανίζουμε για μερικά λεπτά μέχρι να είναι διαφανές. Προσθέστε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο, περίπου 20-30 γρ. Βάλτε τα καρότα εδώ.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια με καρότα για άλλα 3-4 λεπτά. Τέλος, προσθέστε την αραιωμένη
πάστα ντομάτας και σοτάρετε τα πάντα μαζί για περίπου 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια,
προσθέστε το ζωμό, βράστε, προσθέστε αραιωμένο αλεύρι ενώ ανακατεύετε

Advertisement

Προσθέστε μπαχάρι, δάφνη και μαγειρέψτε με το καπάκι ανοιχτό, σιγοβράζοντας μέχρι
το επιθυμητό δέσιμο συνήθως διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ανακατεύετε το ζωμό περιοδικά ώστε να μην κολλάει στο κάτω μέρος και να μην καίει.
Ενώ το σάλτσα μαγειρεύει, διαμορφώνουμε τα μπιφτέκια. Πάρτε μια μικρή ποσότητα από
τον κιμά με βρεγμένα χέρια, κτυπήστε επιπλέον τον κιμά, συμπιέστε το στα χέρια,
σχηματίστε ένα επίπεδο μπιφτεκι και κυλιστε το σε τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι.
Συνήθως το κυλάω σε φρυγανιά.


Επιπλέον, τα σχηματισμένα μπιφτεκια μπορούν είτε να τηγανιστούν σε ένα τηγάνι,
αλλά τα ψήνω στο φούρνο. Βάζουμε τα μπιφτέκια σε ένα ταψί, το οποίο προ-λιπαίνουμε με φυτικό λάδι.

Βάλτε σε ένα φούρνο προθερμασμένο στους 180 ° C για περίπου 15-20 λεπτά, έτσι ώστε
τα μπιφτέκια να πιάσουν μια κρούστα από πάνω. Χτυπήστε την σάλτσα με ένα μπλέντερ
χειρός μέχρι να μαλακώσει, αφού βγάλετε τα φύλλα δάφνης.
Εγω, δεν το κάνω ποτέ αυτό, γιατί τα λαχανικά μετατρέπονται σε πουρέ, προτιμώ να
τα αφήσω όλα όπως είναι. Βράζουμε τη σάλτσα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και
ρίχνουμε την σάλτσα στα μπιφτέκια.

Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν
Και το πιάτο μας είναι έτοιμο.

Μπορείτε να τα σερβίρετε με σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο.
Ζυμαρικά, πατάτες και λαχανικά, αλλά για μένα προσωπικά, μ αρέσειμε πουρέ πατάτας.
Καλή όρεξη!

Advertisement

Δείτε Επίσης

Advertisement