Υλικά

Για τις πατάτες
3-4 πατάτες, κομμένες κυδωνατες
1 κρεμμύδι τεμαχισμενο
1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες
1-2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
2 κσ πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού βεγκετα
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ποτηρι νερό

Για τα μπιφτέκια
700 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 αυγό
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένες σε νερό ή γάλα και στραγγισμένες
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για το ζύμωμα)
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την σάλτσα ανακατεύοντας τον πελτέ με το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις πατάτες, το κρεμμύδι, το πράσο, τα καρότα, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, την πάπρικα,
σαλτσα τη σκόνη λαχανικών βεγκετα (αν χρησιμοποιείτε).
Αδειάστε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά,
ή μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Μπιφτέκια:
Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τον κιμά, το κρεμμύδι, το αυγό, το ψωμί, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τον δυόσμο,
τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο. Ζυμώστε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Πλάστε τα μπιφτέκια σε στρογγυλό σχήμα.
Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίστε τα μπιφτέκια μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και τοποθετήστε τα μπιφτέκια πάνω από τις πατάτες.
Ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά, ή μέχρι τα μπιφτέκια να ψηθούν καλά.

Η Συνταγή είναι της κας Λένα Αντωνίου