Υλικά:
1 μεγάλη πατάτα
2 μέτρια κολοκυθάκια
1 μέτριο κρεμμύδι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αποξηραμένη ρίγανη
Αποξηραμένο δεντρολίβανο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 μεγάλες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα κομμένες σε κύβους)
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Κόψτε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες (για πιο γρήγορο ψήσιμο).
Βάλτε τα κομμένα λαχανικά σε ένα μπολ. Περιχύστε με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με μαϊντανό, δεντρολίβανο, ρίγανη, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν όλα τα λαχανικά.
Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες ντομάτες, τρίψτε τις στον τρίφτη. Αν χρησιμοποιείτε κονσέρβα, στραγγίξτε τα υγρά.
Στρώστε τη μισή ποσότητα ντομάτας στη βάση ενός ταψιού. Αλατοπιπερώστε τις ντομάτες. Απλώστε από πάνω το μείγμα με τα λαχανικά ομοιόμορφα. Καλύψτε με την υπόλοιπη ντομάτα και αλατοπιπερώστε ξανά. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο.
Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να ροδίσουν.
Σερβίρετε το μπριάμ ζεστό, με λίγη θρυμματισμένη φέτα και φρυγανισμένο ψωμί για να απολαύσετε τους χυμούς.
Επιπλέον συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως μελιτζάνα, πιπεριές, καρότα, ακόμα και πράσινα φασολάκια.
Πειραματιστείτε με διαφορετικά βότανα και μπαχαρικά για να βρείτε τον αγαπημένο σας συνδυασμό. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη πάπρικα, κύμινο ή κανέλα.
Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, προσθέστε λίγη καυτερή πιπεριά στο μείγμα των λαχανικών.
Καλή απόλαυση!
H συνταγη/φωτο είναι από της κας Chrisanthy Whittemore Greek Recipe Exchange Group