Αχ, μυζηθροπιτάκια ή σαρικόπιτες! Τι ωραία λιχουδιά! Θυμάμαι τη γιαγιά μου να τις φτιάχνει και μοσχοβολούσε όλο το σπίτι τηγανητό λάδι και μέλι. Εγώ σήμερα θα σας δείξω πώς τα φτιάχνω, είναι πολύ πιο εύκολα απ’ όσο νομίζετε και γίνονται ανάρπαστα!
Υλικά για τα μυζηθροπιτάκια
για τη ζύμη:
1 κούπα χλιαρό νερό
½ κούπα ελαιόλαδο
1 σφηνάκι γεμάτο ρακή
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι (όσο παίρνει)
Περίπου μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λιγότερο)
για τη γέμιση:
Ξινομυζήθρα (όση θέλετε για να γεμίσετε τα πιτάκια σας)
Για το τέλος:
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (αρκετό για να κολυμπάνε τα πιτάκια)
Κρητικό θυμαρίσιο μέλι για το ράντισμα
Κανέλα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ανακατεύω τα υγρά όλα μαζί, λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνω να μην κολλάει. Ξεκούραση τουλάχιστον μισή ώρα. Άνοιγμα τα φύλλα με τον λεπτό πλάστη, με ροδακι κόβω λωρίδες περίπου 8 εκ. φάρδος και γεμίζω με ξινομυζηθρα. Κλείνω καλά βρεχοντας τις άκρες με λίγο νεράκι και τυλίγω σε σαλιγκαρο. Τηγάνισμα αυστηρά σε ελαιόλαδο γιατί η μισή γεύση είναι εκεί και μετά το στραγγισμα ραντιζω με κρητικό θυμαρίσιο μέλι και πασπαλιζω με κανέλα. Έβγαλα 13 κομμάτια γιατί μάλλον έπαιρνε και άλλο άνοιγμα η ζύμη
Tips από εμένα:
Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και να την έχετε στο ψυγείο.
Αν δεν έχετε ξινομυζήθρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φέτα τριμμένη ανακατεμένη με λίγο γιαούρτι για πιο κρεμώδη γέμιση.
Το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο δίνει αυτή την αυθεντική, παραδοσιακή γεύση, αλλά αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλο λάδι.
Μην τα τηγανίζετε σε πολύ δυνατή φωτιά γιατί θα αρπάξουν απέξω και θα μείνουν ωμά μέσα.
Η Συνταγή είναι της κας Roula Hatzispirou