Ακόμα και κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν χρειάζεται να στερηθείτε τη γεύση ενός νόστιμου κέικ.

Υλικά

για το σιρόπι:
400 ml νερό
400 γρ ζάχαρη
1 λεμόνι

Για τη ζύμη:
4 μήλα
200 γρ ζάχαρη
12 γρ μαγειρική σόδα
130 ml λάδι
2 σακουλάκια ζάχαρη βανίλιας
150 γρ αλεσμένα καρύδια
100 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
400 γρ αλεύρι

Για πασπάλισμα:
Λίγα αλεσμένα καρύδια

Παρασκευή:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι και τα βράζουμε μέχρι να πάρει βράση. Όταν πάρει βράση, μαγειρέψτε για άλλα πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, αφήστε το ντρέσινγκ να κρυώσει.
Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα. Προσθέστε τη ζάχαρη, το λάδι και τη ζάχαρη βανίλιας στα τριμμένα μήλα και ανακατέψτε.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα. Ρίχνουμε το αλεύρι στα μήλα και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα τα ψιλοκομμένα και αλεσμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 25×35 εκ. και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Απλώνουμε τη ζύμη του κέικ στο ταψί. Βάζουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς να ψηθεί για 25 με 30 λεπτά.
Ρίξτε το κρύο σιρόπι πάνω από το ζεστό κέικ. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεσμένο καρύδι και αφήνουμε να κρυώσει.

Δείτε την εκτέλεση εδώ