Το σάμαλι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με σιμιγδάλι, γνωστό για τη χαρακτηριστική του υφή και το άρωμα.
Η νηστίσιμη εκδοχή του είναι εξίσου απολαυστική και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τις περιόδους νηστείας.
Υλικά
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό (ή 3,5 φλιτζάνια τσαγιού 200 ml)
220 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (ή 1,5 φλιτζάνι)
220 γρ. ζάχαρη (ή 1 φλιτζάνι)
2 φακελάκια μπέικιν πάουντερ (ή 35 γρ.)
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου τριμμένη
750 γρ. σόδα (νερό ανθρακούχο)
250 γρ. ταχίνι (ή 1 καλά γεμάτο φλιτζάνι)
Αμύγδαλα ασπρισμένα (για γαρνίρισμα)
Για το σιρόπι:
750 γρ. ζάχαρη
600 γρ. νερό
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
1 πορτοκάλι, κομμένο στα δύο
1 λοβός βανίλιας (τα σποράκια)
3 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
Εκτέλεση
Χαράζω το λοβό βανίλιας στη μέση και ξύνω τα σποράκια. Τα ρίχνω στο σιμιγδάλι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω το χοντρό και το ψιλό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και τη μαστίχα.
Προσθέτω τη σόδα και ανακατεύω.
Σε ένα ταψί 35×27 εκ., ρίχνω το ταχίνι και το απλώνω ομοιόμορφα.
Ρίχνω το μείγμα σιμιγδαλιού στο ταψί και το απλώνω ομοιόμορφα.
Αφήνω το γλυκό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες και 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το σιμιγδάλι και να πήξει η μάζα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C αντιστασεις.
Χαράζω το γλυκό σε ρόμβους και τοποθετώ ένα αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι.
Ψήνω για 52 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Για το σιρόπι:
Βάζω τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, την κανέλα, το πορτοκάλι και το λοβο βανίλιας σε μια κατσαρόλα.
Βράζω για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
Αφαιρώ την κανέλα και το πορτοκάλι από το σιρόπι. Προσθέτω το ανθόνερο στο σιροπι και ανακατευω.
Περιχύνω λιγο λιγο το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι, σταδιακά.
Αφήνω το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι για 8 ώρες.
Χαράζω ξανά τα κομμάτια και σερβίρω.
Συμβουλές
Αντί για σόδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό πορτοκαλιού.
Το ταχίνι στο ταψί λειτουργεί ως λιπαρή ουσία και δεν αφήνει το γλυκό να κολλήσει.
Το σάμαλι αποκτά μια ιδιαίτερη γεύση από το ταχίνι, που θυμίζει μακεδονικό χαλβά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!