Ξεχωριστή νόστιμη Καρπενησιώτικη Τυρόπιτα!
Υλικά την ζύμη
450 γρ αλεύρι για πίτες-
1/2 κ.σ αλάτι-
1/2 κ.σ ζάχαρη-
λίγο ξύδι
2 κ.σ ελαιόλαδο-
2 κ.σ ελαιόλαδο-
περίπου 1 κούπα περίπου κρύο νερό
Γέμιση
350γρ φέτα –
Γέμιση
350γρ φέτα –
150γρ μυζήθρα η ανθότυρο-
2 αυγά-
1/2 φλ καλαμποκέλαιο
1 κ.σ μπέκιν πάουντερ-
1 κ.σ μπέκιν πάουντερ-
1/2 κσ ζάχαρη-
1/2 φλ γάλα-
1/2 κ.σ αλάτι
Πάνω στην πίτα και πρίν την ψήσω
5 κ.σ καλαμποκέλαιο-
Πάνω στην πίτα και πρίν την ψήσω
5 κ.σ καλαμποκέλαιο-
λίγο βούτυρο σοφτ-
βρέχω 5-6 φορές με νερό
Ταψί Νο 36 εκατοστά
Ταψί Νο 36 εκατοστά
Πως την φτιάχνω
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι-αλάτι-ζάχαρη-ξύδι-λάδι. Κάνουμε μια λακκούβα,ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι μόλις γίνει μπάλα ζυμώνουμε με το χέρι.
Ζυμώνουμε καλά+έχουμε μια μαλακή ζύμη,σκεπάζουμε να ξεκουραστεί. Έχουν περάσει 10 λεπτά,και χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια. Αν θέλουμε σε αυτό το στάδιο,φυλάμε τα μπαλάκια στην κατάψυξη.
Κάνουμε στρόγγυλα μπαλάκια,τα βάζουμε σε λαδωμένο μπολ+τα σκεπάζουμε
Αφήνουμε τα μπαλάκια 10 λεπτά,και ετοιμάζουμε την γέμιση.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά,και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι
Προσθέτουμε τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα,γάλα-καλαμποκέλαιο-μπέικιν,
την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε το ταψί,και ανοίγουμε ένα φύλλο να προεξέχει από το ταψί.
Βάζουμε γέμιση σκόρπια από λίγο και παντού+ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο.
Το 2ο φύλλο το βάζουμε σουρωτά μέσα στο ταψί,και πάλι γέμιση.
Το ίδιο κάνουμε με το 3ο-4ο-5ο φύλλο,τα βάζουμε όλα σουρωτά μέσα στο ταψί
Ενδιάμεσα γέμιση και πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο.
Γυρίζουμε αυτό που προεξέχει,αλλά βάζουμε βούτυρο σοφτ εκεί που γυρίζει.
Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο ακριβώς όσο το ταψί,και σκεπάζουμε την πίτα.
Μπαίνει σαν καπάκι και κλείνει τέλεια,ρίχνουμε από πάνω το καλαμποκέλαιο.
Βρέχουμε με νερό απλά με το χέρι,το τινάζουμε πάνω δηλαδή 5-6 φορές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου.
Να ξεκολλήσει γύρω γύρω από το ταψί και να ξεροψηθεί.
μυστικά
Μπαίνει έτοιμη και στην κατάψυξη-Το καλαμποκέλαιο στην γέμιση
Το διαφορετικό κλείσιμο της πίτας-όταν ανοίγω τα φύλλα ρολάρω 4-5 φορές.
Η πίτα θέλει καλό ζύμωμα και πολύ αγάπη!
“Αυτή είναι η πίτα της προγιαγιάς μου Ολυμπίας.
Ευχαριστώ την θεία μου Ελευθερία για την συνταγή”
ΠΗΓΗ: elpidaslittlecorner.blogspot.com