Ένα απλό αλλά λαχταριστό μεσημεριανό γεύμα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει.
Συστατικά:
Για τους κεφτέδες:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο (μοσχάρι-χοιρινό)
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς την κόρα)
50 ml γάλα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προσαρμόστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ξηρό μπαχαρικό (π.χ., ρίγανη, θυμάρι)
1 αυγό
4-5 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
Για τη γέμιση:
150 γρ. τυρί της αρεσκείας σας (φέτα, γραβιέρα, κασέρι κ.λπ.), κομμένο σε κυβάκια
Προαιρετικά: 1-2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα μυρωδικά (π.χ., δυόσμος, μαϊντανός)
Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ, μουλιάστε τις φέτες ψωμιού στο γάλα μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, στύψτε το υπερβολικό γάλα και λιώνετε το ψωμί με ένα πιρούνι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τον κιμά, το λιωμένο ψωμί, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ξηρό μπαχαρικό και το αυγό. Ζυμώστε καλά με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Καλύψτε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει τους κεφτέδες να διατηρήσουν το
σχήμα τους κατά το μαγείρεμα.
Βρέξτε ελαφρά τα χέρια σας και πάρτε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα του κιμά. Δημιουργήστε ένα μικρό βαθούλωμα στο κέντρο και
τοποθετήστε ένα κυβάκι τυρί (και λίγο ψιλοκομμένο μυρωδικό, αν χρησιμοποιείτε). Κλείστε το κεφτε πιεστε με την παλάμι ή οβάλ
σχήμα.
Κυλήστε κάθε κεφτε στην τριμμένη φρυγανιά, καλύπτοντάς το ομοιόμορφα.
Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τους κεφτεδες και ψήστε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά,
ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά εσωτερικά.
Απολαύστε τους γεμιστους κεφτεδες ζεστους με τη συνοδεία της αρεσκείας σας (ρύζι, πατάτες, σαλάτα κ.λπ.).
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τηγανητοί ή στο φούρνο, οι Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο, ιδανικό για μεσημεριανό ή βραδινό. Φτιαγμένοι με τριμμένο κολοκυθάκι, τυρί φέτα, μυρωδικά και μπαχαρικά, οι κολοκυθοκεφτέδες προετοιμάζονται εύκολα και λατρεύονται από μικρούς και μεγάλους.
Υλικά:
600γρ κολοκυθάκια
250γρ φέτα
3 αυγά
1 ξερό κρεμμύδι
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
Μαϊντανό μισό ματσάκι
20 φύλλα Δυόσμο η ένα κουταλάκι ξερό
Αλάτι ένα κουταλάκι του γλυκού
Πιπέρι όσο θέλετε
100γρ τυριά που λιώνουν
130-200γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50γρ ελαιόλαδο
Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στο χοντρό του τρίφτη και ρίχνουμε αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού). Αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.
Στραγγίζουμε καλά τα τριμμένα κολοκυθάκια πιέζοντας με μια σπάτουλα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ελαιόλαδο (50γρ), πιπέρι, ρεγκάτο ή kerrygold (ό,τι τυρί σας αρέσει), αλεύρι που φουσκώνει (130γρ ή 7-8 κουταλιές της σούπας) και την τριμμένη φέτα (250γρ).
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C με αντιστάσεις.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα κουταλιά-κουταλιά, σχηματίζοντας κεφτέδες.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 40 λεπτά.
Η Συνταγή είναι της mageirikes apolauseis και η εκτέλεση της κας Όλγα Ταχματζίδου
Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα και άλλα λαχανικά, όπως τριμμένο καρότο ή κιμά.
Αντί για αλεύρι που φουσκώνει, μπορείτε να βάλετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ.
Για πιο τραγανούς κεφτέδες, μπορείτε να τους τηγανήσετε σε λάδι αντί να τους ψήσετε στο φούρνο.
Σερβίρετε τους κολοκυθοκεφτέδες ζεστούς με σως γιαουρτιού ή τζατζικι.
Καλή όρεξη!