Το μυστικό για πιο υγιεινές τηγανιτές πατάτες

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη σύσταση από τους διαιτολόγους, αλλά αν θέλετε να τις φτιάξετε καλό θα είναι να προσέξετε το πώς τις φτιάχνετε. Αυτό οφείλεται στο ότι εκτός από τις θερμίδες που έχουν, η επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο συστατικών, που δεν τα θέλουμε :

1. Trans λιπαρών, που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.
2. Ακρυλαμίδιο .Το ακρυλαμίδιο είναι μια ουσία, η οποία παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. τηγάνισμα). Πρόκειται για μία νευροτοξική και πιθανώς καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο. Σχηματίζεται κατά την αντίδραση ενός αμινοξέος της ασπραγινίνης με σάκχαρα όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 120 βαθμών C. Τόσο η ασπαραγινίνη όσο και τα συγκεκριμένα σάκχαρα αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως η πατάτα. Κατά συνέπεια, η πατάτα που τηγανίζεται έχει υψηλές πιθανότητες να αναπτύξει ακρυλαμίδιο.
Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι τι πρέπει να κάνει κανείς για να μειώσει την ποσότητα trans και ακρυλαμιδίου στις τηγανιτές πατάτες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση σας δίνουμε κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές:

1. Τηγανίζετε πάντα με ελαιόλαδο
2. Μην τηγανίζετε στο ίδιο λάδι για πάνω από 2 – 3 φορές.
3. Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα.
4. Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε βάλτε τες σε κρύο νερό για 30 λεπτά
5. Μην αφήνετε να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα βγάλτε τες από τηγάνι ή τη φριτέζα.
6. Μην τρώτε τις πατάτες ή τα κομμάτια της τηγανιτής πατάτας που είναι πολύ σκούρα.

neadiatrofis.gr

Προηγούμενο άρθροΜπακλαβάς Σοκολάτα…είναι σκέτη κόλαση
Επόμενο άρθροTο καλύτερο κέικ μέχρι στιγμής….και θα δείτε γιατί