Αυτή η συνταγή για πάστα σοκολατίνα, με αφράτο παντεσπάνι σοκολάτας, πλούσια κρέμα σοκολάτας και γκανάς, είναι ένα σίγουρο στοίχημα για να εντυπωσιάσετε!

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:

6 αυγά
6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
6 κουταλιές σούπας αλεύρι
4 κουταλιές σούπας κακάο
4 κουταλιές σούπας σπορέλαιο
2 κουταλιές σούπας μπέικινγκ πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Για το σιρόπι:

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Για την κρέμα σαντιγι:

2 κούπες κρέμα γάλακτος
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Για την γκανάς σοκολάτας:

200 γρ. κουβερτούρα
150 γρ. αδιάλυτο εβαπορέ
1 κουταλιά της σούπας μέλι

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ 35Χ30 εκ.
Χωρίστε τους κρόκους από τα ασπράδια των αυγών.
Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέστε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικινγκ πάουντερ και τη βανίλια και ανακατέψτε απαλά.
Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και ενσωματώστε τα απαλά στο μείγμα.
Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 30-35 λεπτά, ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή.
Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς πριν το σιροπιάσετε.

Σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα, βράστε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά.
Προσθέστε το κονιάκ, το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και ανακατέψτε.
Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρέμα σοκολάτας:

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.
Απλώνω την σαντιγί στο κρύο παντεσπάνι και βάζω για μια ώρα στο ψυγείο να παγώσει καλά.

Για την γκανάς σοκολάτας, λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Προσθέστε το αδιάλυτο εβαπορέ και το μέλι και ανακατέψτε καλά.
Ρίξτε τη γκανάς πάνω από την κρυα κρεμα διακοσμω όπως μου αρέσει και τοποθετώ ξανά ψυγείο 1-2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα ταψιού!

Η Συνταγή είναι της κας Χρυσανθη Κοσμουλη