Η Πάστα Φλώρα Λεμονιού είναι ένα κλασικό γλυκό που κερδίζει τις εντυπώσεις με τη βουτυρένια, τραγανή ζύμη της και τη μοναδική, βελούδινη κρέμα λεμονιού. Είναι μια παραλλαγή της παραδοσιακής πάστα φλώρα που αντικαθιστά τη μαρμελάδα με μια σπιτική, αρωματική κρέμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ, δροσερό και γεμάτο άρωμα κέικ-τάρτα, ιδανικό για τον καφέ ή ως επιδόρπιο. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα φτιάξετε μια Πάστα Φλώρα Λεμονιού που θα σας θυμίσει παλιές καλές εποχές.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη Ζύμη (Κέικ/Τάρτα):

  • 125 γρ. Βούτυρο (μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 350 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή τύπου 00)
  • 180 γρ. Ζάχαρη
  • 1 Φακελάκι Μπέικιν πάουντερ (περίπου 15-20 γρ.)
  • 2 Αυγά (μεγάλα)
  • Τριμμένη φλούδα από 1 Λεμόνι

Για την Κρέμα Λεμονιού (Lemon Curd):

  • 400 γρ. Νερό
  • Χυμός από 2 Λεμόνια (περίπου 100-120 ml)
  • 50 γρ. Άμυλο πατάτας (ή κορν φλάουρ/νισεστές)
  • 100 γρ. Ζάχαρη
  • 1 Αυγό

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία της Ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τα αυγά και την τριμμένη φλούδα λεμονιού, ανακατεύοντας καλά.

Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά όχι να κολλάει υπερβολικά. Αν είναι πολύ κολλώδης, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά και στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα.

Προετοιμασία της Κρέμας Λεμονιού: Σε μια κατσαρόλα σπάμε το αυγό και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το άμυλο πατάτας και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το νερό και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά (μέτρια) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει μια βράση. Μόλις πήξει, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Η κρέμα πρέπει να είναι ζεστή όταν τη βάλουμε στη ζύμη.

Συναρμολόγηση και Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Παίρνουμε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου περίπου 26 εκ., την στρώνουμε με λαδόκολλα και την αλευρώνουμε ελαφρά. Παίρνετε τη μισή ζύμη και την απλώνετε ομοιόμορφα στη βάση και στα πλαϊνά της φόρμας με τα χέρια σας, δημιουργώντας τη βάση για την Πάστα Φλώρα Λεμονιού.

Περιχύνουμε με την κρέμα λεμονιού. Χρησιμοποιούμε το άλλο μισό μείγμα ζύμης: το απλώνουμε σε λεπτό φύλλο και κόβουμε σε λωρίδες. Διακοσμούμε το κέικ με τις λωρίδες ζύμης σχηματίζοντας το κλασικό σχέδιο πλέγματος (καφασωτό).

Ψήνουμε στους 180°C για **40 λεπτά**, μέχρι η ζύμη να ροδίσει ελαφρά. Αφήνουμε την Πάστα Φλώρα Λεμονιού να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρισμα.

Καλή Επιτυχίά!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 15 λεπτά

Χρόνος Ανάπαυσης Ζύμης: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά

Συνολικός Χρόνος (Προετοιμασία + Ψήσιμο): Περίπου 1 ώρα και 25 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η ζύμη πιο τραγανή και να μην απλώσει πολύ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύο βούτυρο (όχι μαλακό) και να το τρίψετε με τα δάχτυλα μαζί με το αλεύρι. Η Πάστα Φλώρα Λεμονιού βγαίνει καλύτερη αν η ζύμη της είναι κρύα.

Για πιο έντονη γεύση λεμονιού στην κρέμα, προσθέστε και την τριμμένη φλούδα λεμονιού μαζί με τον χυμό, αφού αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά. Δείτε κι άλλες συνταγές για αρτοκλασία και τάρτες.

Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου πριν τα 30 λεπτά ψησίματος. Αφήστε την Πάστα Φλώρα Λεμονιού να κρυώσει εντελώς πριν την βγάλετε από τη φόρμα, γιατί είναι πολύ ευαίσθητη όταν είναι ζεστή.


 

Σχετικές Συνταγές

Τάρτα με Μαρμελάδα (Πάστα Φλώρα)

Αφράτο Κέικ Λεμόνι

Συνταγή για Λεμονόπιτα