Η προσθήκη τριών τυριών, μοτσαρέλας, παρμεζάνας και μηζύθρας, προσδίδει μια πλούσια και κρεμώδη υφή, ενώ η ρίγανη και ο βασιλικός ολοκληρώνουν την γευστική εμπειρία. Το ψήσιμο στο φούρνο προσθέτει μια τραγανή υφή στο πάνω μέρος και λιώνει τα τυριά δημιουργώντας μια πεντανόστιμη κρούστα.
Υλικά:
500 γραμμάρια Πέννες
Για την μαρινάρα
1 κιλό ντομάτες πομοντόρια ή ντομάτες ώριμες τριμμένες
2-3 σκελίδες σκόρδο
100 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη
Βασιλικό και θυμάρι
Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πιπερίτσα τσίλι ή Μπούκοβο (προαιρετικά)
250 γραμμάρια μοτσαρέλα, κομμένη σε κύβους
100 γραμμάρια παρμεζάνα, τριμμένη
100 γραμμάρια μυζήθρα (προαιρετικά)
Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κλασική γεύση της ιταλικής παστάς με την προσωπική σας πινελιά..
Εκτέλεση:
Μαρινάρα:
Πλένουμε πολύ καλά και ξεφλουδίζουμε τα πομοντόρια ή τις ντομάτες.
Πιέζουμε για να βγάλουν τα περισσότερα ζουμιά τους και πολτοποιούμε στο Multi.
Κόβουμε τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τις σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το μπούκοβο, τα πολτοποιημένα πομοντόρια, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το βασιλικό και το αλατοπίπερο.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μείνει με το λάδι.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, κρατώντας λίγο από το νερό του βρασμού.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ανακατεύουμε με τη μαρινάρα, προσθέτοντας λίγο από το νερό του βρασμού αν χρειάζεται για να αραιώσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και την μυζήθρα (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε απαλά.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί, προσθέτουμε επιπλέον σάλτσα και τυρί και καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για επιπλέον 1 λεπτό για να ροδίσει το τυρί.