Πίτα με ριγκατόνι
Υλικά
1 πακέτο ζυμαρικά “Rigatoni” – 500 γρ
Για τον κιμά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
600 γρ. συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
2 φύλλα δάφνη
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
αλάτι
πιπέρι
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
Για απο πανω – τριμμένο κίτρινο τυρί, ντομάτες και μαϊντανός (προαιρετικά).
Εκτέλεση
Για το κιμα
Ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά 100 ml ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μέσα τον κιμά, αφήνοντάς τον λίγο να τσιγαριστεί πριν αρχίσουμε να τον “σπάμε” σε μικρά κομματάκια με ξύλινη κουτάλα.
Σοτάρουμε τον κιμά για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να τσιγαριστούν. Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τη δάφνη και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση πριν χαμηλώσουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προς το τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και το σκόρδο.
Για την μπεσαμελ
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και καβουρδίζουμε το αλεύρι.
Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα, προσθέτοντας το αλάτι και το πιπέρι.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί.
* Χρησιμοποίησα μια φόρμα για κέικ με πάτο που πέφτει με διάμετρο 24 cm
Τα ζυμαρικά τα βράζεται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Στη συνέχεια στραγγίζουμε με τρυπητό και ξεπλένουμε με τρεχούμενο κρύο νερό.
Αλείφουμε το ταψί με λάδι και βάζουμε στον πάτο μερικές κουταλιές μπεσαμέλ.
Τα ριγκατόνι τακτοποιούνται (όπως βλέπετε στις φωτογραφίες)
και γεμίζονται με το σακουλάκι ζαχαροπλαστικής με την σάλτσα κιμά (που έχει κρυώσει). Αν έχει μείνει λίγη σάλτσα, την βάζουμε από πάνω και τέλος τα πασπαλίζουμε με τριμμένο κίτρινο τυρί και
τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στα 200 βαθμους μέχρι να γίνουν πολυ ορεκτικά.
Καλή Απόλαυση