Πίτα με Σπανάκι και Ζαμπόν
Τραγανή, εύκολη, με απίθανη γεύση!!
ΥΛΙΚΑ :
2 φύλλα σφολιάτας
5 κουταλιές λάδι
1 μεγάλο κρεμμύδι, σε κύβους
300 γρ. καπνιστό ζαμπόν, σε κύβους
350 γρ. κατεψυγμένο ψιλοκομμένο σπανάκι, αποψυγμένο και στραγγισμένο
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
100 γρ. ανθότυρο
4 αυγά, συν 1 κρόκο, λίγο χτυπημένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Για να είναι πολύ τραγανή η σφολιάτα, τη διατηρείτε στο ψυγείο να είναι παγωμένη.
Αρχικά, ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα σε μεσαία θερμοκρασία. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διαφανές, περίπου 6 – 7 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και μεταφέρετε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε να κρυώσει ώσπου να ετοιμάσετε την γέμιση.
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς C. Βγάζετε την σφολιάτα από το ψυγείο και βουτυρώνετε ένα ταψί με διαστάσεις όσο και το φύλλο της σφολιάτας. Στρώνετε το ένα φύλλο και τραβάτε ελαφρά ώστε να καλυφθούν τα πλαϊνά στα τοιχώματα του ταψιού, περίπου 1,5 cm.
Στο σοταρισμένο κρεμμύδι, προσθέστε το ζαμπόν, το σπανάκι, τα τυριά, 4 αυγά συν 1 κρόκο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε καλά.
Αδειάζετε τη γέμιση στο φύλλο σφολιάτας και ισώνετε την επιφάνεια με ένα κουτάλι.
Καλύπτετε την πίτα με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Κλείνετε καλά τις άκρες των φύλλων και χαράζετε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας.
Αλείφετε την επιφάνεια με το ασπράδι αυγού και ψήνετε μέχρι να ροδίσει καλά, περίπου 40 με 45 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη, βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε στο ταψί τουλάχιστον 15 πριν κόψετε και σερβίρετε. Καλή απόλαυση!!
foodnetwork.co.uk