Παγωτό τιραμισού κέικ
Υλικά
Παντεσπανι:
1 κουτ καστανή ζάχαρη
1/4 κουπας λάδι καρύδας
2 μεγάλα αυγά
2 κουτ γλ βανίλια
1/4 κουπας καρύδα / φρέσκο γάλα
2 1/2 κουπες βιολογικό αλεύρι ολικής αλέσεως με διογκωτικούς παράγοντες / συνήθως – κοσκινισμένο
1/4 κουπας κακάο
1 1/4 κουτ γλ μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη / σκέτο
1/4 κουτ γλ σόδα
πρέζα αλάτι
2/3 κουπας διαλυμένο στιγμιαίο καφέ ή εσπρέσο
σιρόπι σοκολάτας:
200 ml καρύδας φρέσκο γάλα
100 γρ λάδι καρύδας /
5 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κακάο
2 αμπούλες ρούμι
1 αμπούλα βανίλιας
στρώση παγωτού:
250 γραμμάρια μασκαρπόνε
1/2 κουπα ζάχαρη
2 κουτ γλ βανίλια
3 κγ Νες Καφε classic
400 ml κρέμα γαλακτος
σοκολάτα γκανάς:
60 g μαύρη σοκολάτα
90 γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής
διακόσμηση κρέμας:
Κρέμα ζαχαροπλαστικής 240 ml
1/2 κουπα ζάχαρη άχνη
2 κγ Νες Καφε classic
τσερκι 24 cm
σταγόνες σοκολάτας – για διακόσμηση
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείψτε τη φόρμα με λάδι και καλύψτε με χαρτί ψησίματος – έναν κύκλο χαρτιου για το κάτω μέρος και γυρω γυρω στα παλινα στο ύψος της φόρμας (τσερκι) ξεχωριστά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά και την καστανή ζάχαρη. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας.
Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίστε τα ξηρά συστατικά.
Προσθέστε το 1/2 των ξηρών συστατικών στο μείγμα των αυγών, στη συνέχεια το μισό γάλα και το μισό του κακαου.
Τα υπόλοιπα μισά ακολουθούν με την ίδια σειρά. Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 – 20 λεπτά – μέχρι να ψηθεί. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
Σιρόπι σοκολάτας: Βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο σε μια μικρή κατσαρόλα.
Τοποθετήστε στη φωτιά και περιμένετε μέχρι να βράσει. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πήξει ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέστε ρούμι και βανίλια.
Αυτό το διάστημα προετοιμάζετε το μείγμα παγωτού.
Χτυπήστε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθήκη νες καφε και χτυπήστε μέχρι να γίνει λείο. Ρίξτε 400 ml κρέμας πάνω στο μείγμα και χτυπήστε με μεγάλη ταχύτητα σε μια αφράτη πυκνή σύσταση / σκληρές μύτες / – περίπου 3 λεπτά.
Συναρμολόγηση:
Κόψτε με ένα οδοντωτό μαχαίρι όλες τις εξογκώσεις της βάσης – για να αποκτήσετε μια επίπεδη επιφάνεια.
Τοποθετήστε το στο κάτω μέρος της φόρμας / καλυμμένο με χαρτί, και σιροπιάστε με σιρόπι σοκολάτας.
Ρίχνουμε το μείγμα παγωτού απο πάνω. Καλύψτε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και αφήστε την στην κατάψυξη όλη τη νύχτα ή για 2 – 4 ώρες.
Οταν το κέικ είναι έτοιμο, ετοιμάστε τη γκανάς λιώνοντας τη θρυμματισμένη σοκολάτα και 6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος σε μπεν μαρι. Ανακατέψτε με σύρμα μέχρι ομοιογενή. Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ χωρίς να αφαιρέσουμε το δαχτυλίδι. Λειάνετε και βάζετε στο ψυγείο μέχρι να σκληρύνει η γκανάς.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ετοιμάζετε τη διακόσμηση κρέμας χτυπώντας την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το νες καφε σε σκληρές άκρες. Μεταφέρετε το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μια άκρη αστεριού και διακοσμήστε.
Πασπαλίστε με σταγόνες σοκολάτας και απολαύστε την ευφορία των αισθήσεων !!! ❤ ❤