Πανεύκολο σάμαλι νηστίσιμο

Υλικά

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1 βανίλια
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)

Σιρόπι

3  & 1/2  φλυτζάνια ζάχαρη
3  & 1/2 φλυτζάνια νερό
χυμό  από μισό λεμόνι

φλούδες από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια.
Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ,το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα και αφήνουμε 30 λεπτά για να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 30-35 λεπτά.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, το χυμό  και τις φλούδες λεμονιού και μόλις αρχίσει και παίρνει βράση, βράζουμε για 7-8 λεπτά.Το αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού βγάλουμε το γλυκό ζεστό απ το φούρνο το κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Ρίχνουμε πρώτα το μισό και μετά από 2-3 λεπτά ρίχνουμε και το υπόλοιπο.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πολύ καλά και να τραβήξει το σιρόπι.
Κόβουμε, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα νόστιμο ζουμερό και αφράτο σάμαλι.

Καλή επιτυχία!!!!

(Σιροπιάζουμε το γλυκό μας καυτό με κρύο σιρόπι ή και αντίστροφα, κρύο γλυκό με καυτό σιρόπι)

σάμαλι

Η εκτέλεση είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Προηγούμενο άρθροΑπλή ροδακινόπιτα με γιαούρτι🥧
Επόμενο άρθροΧοχλιοί με πατάτες και μάραθο