Παραδοσιακοί Λαχανοντολμάδες

Υλικά

για την γέμιση:
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, αρνί, χοιρινό, ή μείγμα
2 φρεσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
80 g πράσο ψιλοκομμένο
1/2 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. ρύζι
Μια χούφτα φρέσκο άνιθο ψιλοκομμένο
Μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τα ρολά λάχανου
1 μεγάλο λάχανο περίπου
3/4 κούπα (150 ml) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για την σάλτσα Αυγολέμονο 
6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 κ.σ. αλεύρι
2 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 λεμόνι χυμένο

Εκτέλεση

Για την Γέμιση:
Ζεσταίνουμε μια κουταλια ελαιόλαδου σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμότητα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το πράσο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρέστε από
τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανάμειξης προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά για την γέμιση μαζί με τα
κρεμμύδια και το πράσο.
Ζυμώστε πολύ καλά το μείγμα και αφήστε στην άκρη.

Ετοιμάστε το λάχανο
Αφαιρέστε το μίσχο του λάχανου με ένα κοφτερό μαχαίρι δημιουργώντας μια μικρή τρύπα.
Τοποθετήστε το λάχανο σε μια μαγειρική κατσαρόλα με την τρύπα προς τα κάτω.
Γεμίστε την μιση κατσαρόλα με νερό και βράστε το λαχανο σε υψηλή φωτιά.
Βράζουμε το λάχανο για 5-7 λεπτά. Μετά γυρίστε το ανάποδα και βράστε για άλλα 5-7 λεπτά.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.
*Μην πετάτε το νερό στο οποίο βράσατε το λάχανο. Απλά αφήστε την κατσαρόλα στην άκρη μέχρι να τελειώσετε το τύλιγμα όλων των φύλλων λάχανου. Τα φύλλα στην καρδιά του λάχανου μπορεί να χρειαστούν λίγο επιπλέον βράσιμο καθώς μπορεί να είναι σκληρά ακόμα.
Μόλις το λάχανο είναι αρκετά δροσερό για να το πιασετε, αρχίστε να αφαιρείτε τα εξωτερικά
φύλλα.
Χρησιμοποιήστε μερικά φύλλα που είναι πολύ μικρά ή σπασμένα για να τα χρησιμοποιήσετε για τύλιγμα, για να καλύψετε τον πάτο μιας μαγειρικής κατσαρόλας

Για το τύλιγμα
Πάρτε ένα μεγάλο φύλλο λάχανου (θα πρέπει να είναι αρκετά μαλακό για να κυλήσει αλλιώς το βουτήξτε στο νερό για ένα λεπτό ή δύο). Αφαιρέστε το σκληρότερο μέρος από το κάτω μέρος του φύλλου, κάνοντας μια τομή V. Κόβουμε το φύλλο στη μέση.
Προσθέστε γέμιση του κιμά (περίπου μια κουταλιά) στο κομμένο άκρο του φύλλου λάχανου.
Διπλώστε με το λάχανο και ξεκινήστε να κυλάτε προς τα πάνω.
Προσθέστε το ρολό λάχανο στην κατσαρόλα, με την ραφή προς τα κάτω .
Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να βάλετε όλη τη γέμιση. Βεβαιωθείτε ότι τοποθετείτε όλα τα
ρολά στην κατσαρόλα πολύ κοντά το ένα στο άλλο για να μην ξεδιπλώνονται ενώ μαγειρεύετε. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μια οδοντογλυφίδα.
Ρίχνετε το νερό (από την κατσαρόλα στην οποία βράζετε τα φύλλα) πάνω από τα ρολά.
Θα πρέπει να καλύψει ελαφρώς τα ρολά. Διαφορετικά, προσθέστε λίγο περισσότερο νερό.
Ρίξτε μέσα το 3/4 φλιτζάνι (150 ml) ελαιόλαδο.
Προσθέστε ένα ανεστραμμένο πιάτο πάνω από τα ρολά, για να τα κρατάτε χαμηλά ενώ μαγειρεύετε βράστε σε υψηλή φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει μειώστε τη φωτιά σε μεσαίο-χαμηλό, και σιγοβράζοντας ακαλυπτα
για 45-50 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη.
Στραγγίζουμε το υγρό από την κατσαρόλα κρατώντας το πιάτο για να κρατήσουμε τα ρολά στη θέση τους. Προσοχή όμως καθώς το πιάτο θα είναι πολύ ζεστό και θα χρειαστείτε ένα γάντι ανθεκτικό στη θερμότητα.

Αρκετές σάλτσες είναι καλές αλλά το Αυγολέμονο είναι ίσως το πιο δημοφιλές
Σε ένα μπολ ανάμειξης, βάλτε τα αυγά.
Σε ένα μικρό μαγειρικό σκεύος μαζί το αλεύρι και το ελαιόλαδο.
Φωτιά πάνω από μέτρια ή ελαφρώς. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το υγρό που στραγγίξαμε απο την κατσαρόλα.
Χτυπήστε μέχρι να γίνει ελαφρώς κρεμώδες. Αφαίρεση από τη φωτιά. Αν είναι πολύ παχύ βάλτε λίγο περισσότερο νερό.
Προσθέστε την κρεμώδη σάλτσα στα αυγά. Αλλά πολύ αργά (κλωστή η ροη) ενώ χτυπάτε συνεχώς.
Χτυπήστε το χυμό λεμονιού στη σάλτσα και το ρίχνετε πάνω από τους λαχανοντολμάδες.
Ανακινήστε την κατσαρόλα με τα ρολά λάχανο, για να απλωθεί ομοιόμορφα η σάλτσα
Όλα έτοιμα για να σερβίρουμε και να απολαύσουμε!
Και μην διστάσετε να πασπαλιστείτε με όποιο βότανο της επιλογής σας.

ΠΗΓΗ: Michael Redbourn