Αυτό το Πασχαλινό Τσουρέκι είναι μια δημιουργία που συνδυάζει την παράδοση με τη φαντασία. Είναι ένα γλυκό πολυεπίπεδο, πλούσιο και αρωματικό, που θα στολίσει το γιορτινό τραπέζι και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους μου.
Η ζύμη είναι αφράτη και μοσχοβολάει πορτοκάλι και λεμόνι, ενώ η γέμιση με τις σταφίδες και τα αμύγδαλα προσδίδει μια γλυκιά και τραγανή υφή.

Υλικά (για φόρμα 21-22 εκ.)

Ζύμη:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
18 γρ. μαγιά συμπιεσμένη (ή 6 γρ. ξερή)
120 ml γάλα χλιαρό
90 γρ. ζάχαρη
10 γρ. ζάχαρη βανίλιας
2 αυγά (το 1/2 αυγό για άλειμμα)
40 γρ. βούτυρο
30 γρ. φυτικό λάδι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

Για τη γέμιση και τη διακόσμηση:
100 γρ. σταφίδες
20 γρ. αμύγδαλα
ζάχαρη (καστανή ή λευκή)
1/2 αυγό και 1 κουταλιά της σούπας γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, διαλύω τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτω μισή κουταλιά της σούπας ζάχαρη και μια κουταλιά της σούπας αλεύρι από
τη συνολική ποσότητα. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μείγμα να σταθεί για 10-15 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το εναμιση αυγό, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια ξυσμα λεμονιου και πορτικαλιου. Χτυπάω με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά,
μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Ρίχνω τη μαγιά στο μείγμα των αυγών και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι, ζυμώνοντας με τα χέρια μου.
Προσθέτω το λιωμενο βούτυρο και το λάδι, σε δόσεις, ζυμώνοντας μέχρι να απορροφηθούν.
Συνεχίζω να ζυμώνω για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρω μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Λαδώνω ελαφρά ένα μπολ, βάζω μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει για 2 ώρες.

Εν τω μεταξύ, μουλιάζω τις σταφίδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά, τις στραγγίζω και τις στεγνώνω.
Μουλιάζω τα αμύγδαλα σε ζεστό νερό για 10 λεπτά, τα ξεφλουδίζω και τα ψιλοκόβω.
Χωρίζω τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη 115-120γρ, τα πλάθω σε μπαλάκια και τα αφήνω να ξεκουραστούν για 10-15 λεπτά.
Ανοιγω με τον πλαστη καθε μπαλάκι σε φυλο και απλώνω τις σταφίδες
Τυλίγω καθε φυλλο σε μακρύ κορδόνι και πλαθω το κορδόνι απο το κεντρο προς τις ακρες σε μεγεθος 38-40 εκ

Πλέκω 3 κορδόνια μαζί, σχηματίζοντας μια πλεξούδα . Επαναλαμβάνω το ιδιο με τα υπόλοιπα 3 κορδόνια.
Τοποθετώ τις 2 πλεξούδες στο ταψακι, σχηματίζοντας ένα διπλό τσουρέκι.
Αλείφω το τσουρέκι με το μείγμα αυγού-γάλακτος και πασπαλίζω με ζάχαρη και αμύγδαλα.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Ψήνω το τσουρέκι για 40-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του.
Αφήνω το τσουρέκι να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά, και μετά το βγάζω και το αφήνω να κρυώσει εντελώς σε μια σχάρα.