Πατατόπιτες στο φούρνο με μια απλή ζύμη και νόστιμη γέμιση με πατάτες, κρεμμύδια και μπέικον!
Υλικά
Πατατόπιτες (20 τμχ)
Ζύμη:
520…540 γρ αλεύρι
1 αυγό
250 ml γάλα
80 g φυτικό λάδι
30 γρ ζάχαρη
18 g νωπή μαγιά (ή 6 g ξερή)
1 κουτ.γλ άλατι
Γέμιση πατάτας:
550…600 γρ πατάτες
100 γρ κρεμμύδι
100 γρ μπέικον
αλάτι, μαύρο πιπέρι
+ αυγό και 1 κ.γ. γάλα για το άλειμμα
*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια ζύμη για να φτιάξετε πίτες με οποιαδήποτε γλυκιά γέμιση, αλλά μετά πρέπει να αυξήσετε
την ποσότητα της ζάχαρης στα 80 γρ.
Εκτέλεση:
Ζύμη:
Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό και το λάδι. Ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Γέμιση:
Βράζουμε τις πατάτες με αλατι μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε.
Σοτάρουμε το μπεικον ψιλοκομένο και μετα το κρεμμύδι ξεχωριστα. Μετα τα προσθέτουμε στον πουρέ πατάτας, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Σχηματισμός των πίτων:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια 47-48 γρ. Τα κανουμε μπαλακια και τα σκεπαζουμε και αφήνουμε 10-15 λεπτα να ξεκουραστούν
Ανοιγω τις μπαλιτσες σε κύκλο, όχι πολύ λεπτό, βάζω μια κουταλιά της σούπας γέμιση ή 30 γρ στο κέντρο, κλεινω και τσιμπάω τη ραφή καλά, διαμορφώστε με τα χερια τα ψωμακια. Βάζω τις πίτες σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, μπρούμυτα με την ραφη κάτω και σε απόσταση μεταξύ τους.
Θα ψήσω σε δύο ταψία με τη σειρά, 10 πίτες το καθένα και τα αφήνω να φουσκώσουν για 40-45 λεπτά πριν το ψήσιμο.
Χτυπάω ένα αυγό με μια κουταλιά της σούπας γάλα και λαδώνω τις πίτες από πάνω και πασπαλίζω και με σουσάμι.
Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνω στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Συμβουλές:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες γέμισης για τις πίτες σας, όπως τυρί φέτα, σπανάκι ή κιμά.
Για μια πιο τραγανή υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο τυρί στην γέμιση.
Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια ζύμης.