Διαφήμιση

Ο πλαστός η πλαστό η πισπίνα συνηθίζεται στη Θεσσαλία ,με διαφορετικές τεχνικές κατά τόπους και ονομασίες! Γίνετε και ραντιστή και με χυλό! Και χόρτα κατά προτίμηση.
Έως τώρα έφτιαχνα το ραντιστό πλαστό που ειναι πιο δύσκολη διαδικασία, και θέλει και πείρα!
Με χυλό ,έφτιαξα για πρώτη φορά ,κι έμεινα ενθουσιασμένη!είναι εξ ίσου καλή ,ίσως και καλύτερη!

 

Συνταγή
Για τη γέμιση με χόρτα
Θα χρειαστεί να ψιλλοκόψουμε, και να πλύνουμε καλά πολλά νερά!
1 κιλό σπανάκι
μια χεριά παζιά η σέσκουλα
Μια χεριά τσουκνίδα
2 με 3 πράσα
1 κρεμμύδι ξερό
5 με 6 χλωρά κρεμμυδάκια
Αλατίζουμε τα χόρτα σε τρυπητό ,αφήνουμε λίγα λεπτά, και κατόπιν ,στίβουμε στις παλάμες μας ,να φύγουν τα πολλά υγρά.
Βάζουμε σε λεκάνη ,και ανακατεύουμε τα χόρτα ,και λαδώνουμε με 1 κούπα ελαιόλαδο!
Αφήνουμε στην άκρη ,και κάνουμε τη ζύμη χυλό!
Ζύμη χυλός
Αλεύρι (γ.ο.χ)7 με 8 κούπες τσαγιού
Αλάτι 1/2 κ.γ
Ελαιόλαδο 4 κ.σ
Ξύδι μισό κ.γ
Νερό χλιαρό τόσο όσο πάρει , να γίνει ένας χυλός πηχτός!

Επίσης θα χρειαστούμε και 2 κ.σ φυτίνη λιωμένη για το ταψί , και το ράντισμα

Εκτέλεση
Δουλεύουμε με το σύρμα το χυλό να λειάνει, να γυαλίσει.
Βουτυρώνουμε το ταψί με φυτίνη, και απλώνουμε το μισό χυλό.
Τοποθετούμε προσεκτικά πάνω τα χόρτα ραντιστά, να πάνε παντού.
Ισιώνουμε ,και πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια μας να ισιώσουν.
Αυτό το κάνουμε πρώτον!
Να στρώσει ο χυλός καλύτερα πάνω ,και να μην πάει στα ενδιάμεσα η στον πάτο.
Και δεύτερον :
Να είναι ομοιόμορφη η γέμιση !να μη σκορπά!
Ρίχνουμε λοιπόν και τον υπόλοιπο χυλό επάνω με κουτάλα, φροντίζοντας να πάει παντού.
Ισιώνουμε και ραντίζουμε το χυλό με ελάχιστη λιωμένη φυτίνη.(1 κ.σ περίπου)
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο ,χαμηλό έως μέτριο μια ώρα περίπου!

Σημείωση
Ο πλαστός γίνετε και με καλαμποκάλευρο ! τότε γίνετε πιο αφράτη και τριφτή η ζύμη!
Τις περισσότερες φορές κάνω μ αλεύρι γιατί μ αρέσει η ζύμη να ναι πιό σκληρή και τραγανή!
Επίσης αν θέλουμε αρτίσιμο πλαστό προσθέτουμε τυρί φέτα μέσα στα χόρτα!

Ευχαριστούμε την Βανα Ντελη.Ρεβ

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση