Πορτοκάλι Χαλβάς με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σαφράν
Συστατικά
για τηγάνισμα ξηρών καρπών & φρούτων
6 κουταλιές σούπας βουτυρο
3 έως 4 κουταλιές της σούπας κασσιους
1 κουταλιά της σούπας σταφίδες
1 φλιτζάνι λεπτό σιμιγδάλι 160 γρ
Για το σιροπι
¾ έως 1 φλιτζάνι ζάχαρη ή 190 έως 200 γραμμάρια ζάχαρης
2,5 φλιτζάνια νερό
2 έως 3 ινες κρόκων σαφράν
2 έως 3 σταγόνες εκχύλισμα φυσικού πορτοκαλιού χρώματος – προαιρετικά
Αλλα συστατικά
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη από κάρδαμο
Οδηγίες
Τηγάνισμα ξηρών καρπών
Σε ένα βαθύ τηγάνι λιώνετε 6 κουταλιές σούπας βούτυρο. θερμαίνουμε το βούτυρο σε μια μέση χαμηλή φλόγα μέχρι να λιώσει εντελώς.
Προσθέστε 3 κουταλιές της κασιους.
Ξεκινήστε να τηγανίζετε τα κάσιους να τα ανακατεύετε συχνά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε με ένα κουτάλι και κρατήστε στην άκρη.
Στη συνέχεια προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας σταφίδες.
Ανακατεύοντας χωρίς διακοπή τηγανίζουμε τις σταφίδες μέχρι να φουσκώσουν.
Βγάλτε και αφήστε τα στην άκρη μαζί με τα κάσιους.
Ψήσιμο σιμιγδαλιού
Τώρα μειώστε τη φλόγα χαμηλά και προσθέστε 1 φλιτζάνι λεπτό σιμιγδάλι(160 γραμμάρια) στο βούτυρο. Ανακατέψτε καλά.
Ξεκινήστε να ψήνετε το σιμιγδαλι σε χαμηλή έως μεσαία φλόγα.
Ανακατέψτε συχνά κατά το ψήσιμο του για να μην καεί.
Ψήστε μέχρι να δείτε το βούτυρο να διαχωρίζεται και το χρώμα του σιμιγδαλιού θα αλλάξει , επίσης ένα ωραίο άρωμα θα προέρχεται από το σιμιγδάλι.
Το χρώμα από το σιμιγδάλι δεν πρέπει να γίνει καφέ.
Για το σιρόπι ζάχαρης
Όταν αρχίζετε να ψήνετε το σιμιγδάλι, τότε ρίξτε ¾ φλιτζάνι ζάχαρη (190 έως 200 γραμμάρια) σε ένα κατσαρολάκι.
Προσθέστε 2 έως 3 τσιμπήματα κλώνων σαφράν, μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα φυσικό κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα εκχύλισμα. Εγώ πρόσθεσα 2 σταγόνες εκχυλίσματος φυσικού χρώματος πορτοκαλιού.
Προσθέστε 2,5 φλιτζάνια νερό.
Κρατήστε το κατσαρολάκι σε μια μεσαία φλόγα και αρχίστε να βράζετε.
Ανακατεύετε με ένα κουτάλι ώστε να διαλύεται όλη η ζάχαρη.
Αφήστε το διάλυμα ζαχαρης να βράσει και να δέσει το σιρόπι.
Φτιαχνουμε το χαλβά
Μέχρι τη στιγμή που το σιρόπι θα αρχίσει να βράζει, το ψήσιμο του σιμιγδαλιου θα έχει γίνει.
Χαμηλώστε τη φλόγα και τώρα προσεκτικά ρίχνετε το σιρόπι στο μίγμα του χαλβά σε σταθερή ροή και αργά.
Ανακατεύετε και ανακατεύετε πολύ καλά. Σπάστε σβώλους, αν υπάρχουν, ενώ αναμιγνύετε.
Μαγειρέψτε το μείγμα σε χαμηλή έως μέτρια φλόγα ανακατεύοντας συχνά.
Το σιμιγδάλι απορροφά το νερό και φουσκώνει και το μείγμα θα αρχίσει να πυκνώνει.
Όταν το μείγμα αρχίζει να πυκνώνει, προσθέστε τα κάσιους και τις σταφίδες και κραταμε λίγα για γαρνιτούρα.
Προσθέστε επίσης ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη από κάρδαμο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ανακατέψτε μέχρι το σιμιγδάλι να έχει απορροφήσει όλο το νερό και να μαγειρευτεί καλά.
Στη συνέχεια, απενεργοποιήστε τη φωτιά και καλύψτε τη λεκάνη για 5 λεπτά μόνο
Μετά από πέντε λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι. Ανακατέψτε τον χαλβά.
Εάν θέλετε ρίξτε το χαλβά σε ένα ταψάκι ή σε μπολάκια. Απλώστε ομοιόμορφα και όταν είναι ζεστός ή κρύος, κόψτε σε κομμάτια διαμαντιού ή τετράγωνα.
Καλή Επιτυχία