Αγαπημένη μου, η συνταγή της μαμάς σου για πορτοκαλόπιτα με παγωτό ακούγεται υπέροχη! Ακολουθεί η συνταγή γραμμένη με περισσότερες λεπτομέρειες, ώστε να την έχεις πάντα πρόχειρη:
Υλικά
για την πορτοκαλόπιτα:
5 μεγάλα αβγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες (υγρές ή σε σκόνη)
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
για το σιρόπι:
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
για το παγωτό:
500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 βανίλια (υγρή ή σε σκόνη)
Εκτέλεση
για την πορτοκαλόπιτα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 32×22 εκ.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν (περίπου 5-7 λεπτά).
Σε ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού στο μείγμα των αβγών, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
Προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
Αδειάζουμε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο.
για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει μια βράση το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
για το παγωτό:
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατάλληλο δοχείο και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες, ή μέχρι να παγώσει.
Συναρμολόγηση:
Μόλις βγει η πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο, την τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία.
Περιχύνουμε σιγά-σιγά με το χλιαρό σιρόπι, αφήνοντας το γλυκό να το απορροφήσει.
Σκεπάζουμε με ένα δίσκο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Σερβίρουμε την πορτοκαλόπιτα κομμένη σε κομμάτια, με μια γενναία μπάλα παγωτό πορτοκάλι.
Καλή απόλαυση! 🧡
Η Συνταγή είναι της αγαπητής Ελινα Σκλαβου