Πουτίγκα Παντεσπάνι, ένα αγαπημένο γλυκό με πλούσια κρέμα, τραγανά καρύδια και αφράτο παντεσπάνι. Το φτιάχνουμε σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις, αυτή η πουτίγκα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας με την υπέροχη γεύση και την κομψή εμφάνισή της.
Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
8 αυγά
6 κουταλιές της σούπας νερό
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζάνια του τσαγιού καρύδια
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 βανίλιες
1 baking powder
Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
Για την κρέμα:
2 κιλά γάλα
2 κάστερ πάουντερ
8 κ.σ. ζάχαρη
1 μόρφατ
1 ζαχαρούχο γάλα
Εκτέλεση:
Παντεσπάνι
Χτυπάμε τα αυγά με το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τα καρύδια, το αλεύρι, την κανέλα, τις βανίλιες και το baking powder. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει εντελώς.
Σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Κρέμα
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κάστερ πάουντερ, τη ζάχαρη και λίγο από το κρύο γάλα μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός.
Ρίχνουμε το χυλό στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει εντελώς, ανακατεύοντας που και που για να μην κάνει κρούστα.
Χτυπάμε τη μόρφατ σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε απαλά στην κρύα κρέμα.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε απαλά.
Συναρμολόγηση
Σιροπιάζουμε το παντεσπανι καλά.
Απλώνουμε την κρέμα από πάνω.
Διακοσμούμε όπως επιθυμούμε (π.χ. με τριμμένο καρύδι, σαντιγί, φρούτα).
Αφήνουμε την πουτίγκα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν σερβίρουμε για να σφίξει η κρέμα.
H συνταγή της κας ΧΑΡΑ ΜΑΝΙΟΠΟΥΛΟΥ