Για δύο ορθογώνιες φόρμες κέικ (28-30cm)
θα χρειαστείτε:
7 αυγά,
1 κούπα εκλεκτό σιμιγδάλι,
1 κούπα σκέτο αλεύρι,
2 κούπες ζάχαρη (1 για το κέικ, 1 για το σιρόπι),
2 κουταλιές της σούπας γάλα,
1 κουταλιά του τσαγιού μπέικιν πάουντερ,
½ κουταλιά της σούπας βανίλια/αρωματικό,
1 λεμόνι.
Αν φτιάχνετε μόνο μια φόρμα, χωρίστε τα υλικά στο μισό.
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά με τη μισή ζάχαρη με το μίξερ για 10’ να αφρατέψουν. Ανακατέψτε τα στεγνά συστατικά προσεκτικά, ώστε το μείγμα να παραμείνει αφράτο. Προσθέτουμε τη βανίλια και το γάλα. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε τις φόρμες (για να μην κολλάει το κέικ), τις γεμίζετε μέχρι τη μέση με το μείγμα και τις βάζετε να ψηθούν στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30′ ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω (θα δείτε επίσης το κέικ να σηκώνεται από τις πλευρές της φόρμας όταν είναι έτοιμο).
Ενώ ψήνεται το κέικ ετοιμάζετε το σιρόπι ανακατεύοντας 1 κούπα ζάχαρη με 1 κούπα νερό και λίγο ξύσμα λεμονιού. Προσθέστε μια κουταλιά του τσαγιού χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις βγουν τα κέικ από το φούρνο ρίχνουμε σιγά σιγά και ομοιόμορφα το σιρόπι από πάνω. Αφήστε να ξεκουραστεί μέχρι να κρυώσει και απολαύστε.
Καλή Απόλαυση