Συστατικά
Για 4 άτομα
Για τη σάλτσα:
3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κιλό ανάμεικτο κιμά (χοιρινό, μοσχαρίσιο)
3 φύλλα δάφνης
3 φύλλα φασκόμηλου
πρέζα μοσχοκάρυδο
κόκκινο πιπέρι, κατά βούληση
αλάτι, κατά βούληση
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
170 γρ πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ντομάτες θρυμματισμένες
Για το ριζότο:
1 κιλό ρύζι arborio
10 φλιτζάνια ζωμό βοδινού
Τυρί Parmigiano για γαρνίρισμα
Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζετε τον ζωμό βοδινού να πάρει μια βράση και τον αφήνετε να σιγοβράζει.
Για το κιμα:
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο σκόρδο.
Αφήνουμε το σκόρδο να σοταριστεί για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά.
Σοτάρουμε το κρέας ανακατευοντας το με μια ξύλινη κουτάλα.
Προσθέστε τα φύλλα δάφνης και τα φύλλα φασκόμηλου σπασμένα με το χέρι. Προσθέστε αλάτι και κόκκινο πιπέρι κατά βούληση.
Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε το κόκκινο κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τις θρυμματισμένες ντομάτες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζεστό ζωμό βοείου κρέατος και σκεπάζουμε το τηγάνι.
Μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά. Εάν η σάλτσα στεγνώσει, προσθέστε λίγο ζωμό βοείου κρέατος.
Μόλις τελειώσει το μαγείρεμα μεταφέρετε τη σάλτσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Για το ριζότο:
Στη μεγάλη κατσαρόλα που περιέχει τη σάλτσα, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού και το ρύζι.
Ρυθμίστε τη φωτιά σε μέτρια και αρχίστε να ανακατεύετε.
Καθώς στεγνώνουν τα υγρά προσθέτουμε 1 ή 1/2 φλιτζάνι ζωμό βοείου κρέατος κάθε φορά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το ζωμό για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να γίνει al dente το ρύζι.
Μάλλον θα χρησιμοποιήσετε 7 ή 8 φλιτζάνια ζωμό για να φτιάξετε το ριζότο.
Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τυρί Parmigiano κατά βούληση.