Ροδακινόπιτα τριφτή το όνομα αυτού του γλυκού προέρχεται από την αγγλική λέξη «crumble», που σημαίνει σπάσιμο σε μικρά κομμάτια.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του γλυκού είναι η ζύμη, η οποία είναι ένα μείγμα αλευριού και βουτύρου, η οποία τρίβεται
με το χέρι μέχρι να προκύψει τριμμένη ζύμη.
Προφανώς, από αυτά τα τρίμματα προέρχεται το όνομα του γλυκού.
Χρειάζεται 15-20 λεπτά για να ετοιμαστεί και γρήγορα έγινε αγαπημένο καλοκαιρινό γλυκό στο σπίτι μας.
Υλικά:
Για το μείγμα φρούτων:
5-6 ροδάκινα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κανέλα/βανίλια
2 κουταλιές της σούπας νερό
Για τη ζύμη:
200-250 γραμμάρια αλεύρι
3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
100-120 γραμμάρια βούτυρο
Τρόπος παρασκευής:
Πλένουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε λωρίδες. Τα βάζουμε σε κατάλληλο ταψί (εγώ χρησιμοποιώ πυρεξ).
Προσθέστε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα/βανίλια. Η ποσότητα της ζάχαρης ποικίλλει ανάλογα με τη γλυκύτητα του φρούτου.
Ανακατεύουμε καλά τα κομμάτια των φρούτων και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το «crumble».
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. Με τα χέρια μας, αρχίζουμε να τρίβουμε το βούτυρο στα στεγνά υλικά
μέχρι να πάρουμε τριμμένη ζύμη. Μην το παρακάνετε γιατί η θερμότητα των παλάμων μπορεί να κάνει μια λεία ζύμη και χρειαζόμαστε
ένα εφέ ψίχουλου. Τέλος περιχύνουμε με την ψίχα το μείγμα των φρούτων και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς
για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Το γλυκό σερβίρεται ζεστό και κρύο με μια μπάλα παγωτό.