Συστατικά
- 500 γρ. φύλλο Βυρητού
- 120 έως 130 γρ αμύγδαλα καθαρισμένα, ψημένα και ψιλοκομμένα
- Γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα. Για ποσότητα πρέπει να υπολογίζετε 1 κουταλάκι του γλυκού ανά ρολλάκι. Έκανα 45 ρολλά έτσι χρησιμοποίησα 45 κουταλάκια γλυκού. Πιστεύω ότι ένα βάζο συν μερικά κουταλάκια του γλυκού από το δεύτερο θα είναι μια χαρά.
- 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για το Σιρόπι
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. νερό
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 4 γαρύφαλα
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Φλούδα ενός λεμονιού
Εκτέλεση
- Πάρτε το φύλλο και τοποθετήστε τη στενή πλευρά του μπροστά σας.
- Χωρίστε το σε τρία ίσα μέρη και κόψτε τρεις λωρίδες με το ψαλίδι.
- Μπορείτε να το κάνετε μία φορά για όλα τα φύλλα δεδομένου ότι είναι το ένα πάνω στο άλλο, ή μπορείτε να το κάνετε χωριστά για κάθε φύλλο, αλλά αυτό είναι χρονοβόρο.
- Τοποθετήστε τις λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη και σκεπάστε τις με μια πετσέτα, έτσι ώστε να μην ξεραθεί το φύλλο.
- Πάρτε μια λωρίδα και τοποθετήστε τη στενή πλευρά της μπροστά σας.
- Αλείψτε με βούτυρο.
- Διπλώστε τη στα δύο.
- Βουτυρώστε και πάλι.
- Τοποθετήστε στο κέντρο που είναι προς το μέρος σας ένα κουταλάκι του γλυκού του κουταλιού και ένα κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
- Ρολλάρετε και σφραγίστε εκατέρωθεν.
- Τοποθετήστε τα σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 28 cm.
- Σιγουρευτείτε ότι κάθε φορά που αφαιρείτε ένα φύλλο, τα υπόλοιπα παραμένουν καλυμμένα με την πετσέτα. Με αυτόν τον τρόπο δεν ξεραίνονται.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150° C.
- Όταν τελειώσετε, ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο πάνω από τα ρολλάκια.
- Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για 1 ½ με 2 ώρες ανάλογα με το φούρνο.
- Ο φούρνος μου είναι κάπως δυνατός, οπότε μου πήρε 1 ½ ώρα.
- Μετά την πρώτη μισή ώρα, καλύψτε το ταψί με χαρτί ψησίματος, για να μην καούν τα ρολλάκια.
- Μισή ώρα πριν βγάλετε τα ρολλάκια από το φούρνο, ετοιμάστε το σιρόπι.
Για το Σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά και βράστε.
- Βράστε για 5 έως 6 λεπτά και αφαιρέστε από τη φωτιά.
- Αφαιρέστε την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη φλούδα λεμονιού.
- Αφήστε το να κρυώσει.
- Όταν τα ρολλάκια είναι έτοιμα, βγάλτε τα από το φούρνο.
- Πάρτε μία σχάρα και τοποθετήστε ένα ταψί κάτω από αυτή.
- Τοποθετήστε τα ρολλάκια στη σχάρα.
- Με μια κουτάλα ρίξτε το σιρόπι από πάνω.
- Ό, τι έχει πέσει στο ταψί, το χρησιμοποιήτε ξανά ρίχνοντάς το πάνω από τα ρολλάκια.
- Αφήστε να κρυώσουν και σερβίρετε.