Εκμέκ καταΐφι

Το Εκμέκ καταΐφι μου έγινε τόσο αφράτο και κρεμώδες και ήταν πολύ δροσιστικό για μετά το φαγητό!❤️

Συστατικά

Για την βάση
* 250 γρ ζύμη καταΐφι
* 50 γρ βούτυρο, λιωμένο
* 80-100 γρ φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι
* 200 γραμμάρια ζάχαρη
* 200 γρ νερό (4/5 του φλιτζανιού)
* φλούδα λεμονιού από μισό λεμόνι
* 1 ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα
* 750 γρ γάλα πλήρες, κρύο (3 φλιτζάνια)
* 150 γρ ζάχαρη
* 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
* 75 g κορν φλαουερ
* 4-5 κρόκοι αυγών (ανάλογα με το μέγεθος των αυγών)
* 75 γραμμάρια βούτυρο
* μια πρέζα μαστίχα σε σκόνη

Για τη σαντιγί
* 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος σαντιγί (2 φλιτζάνια)
* 60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
* 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

* Για να ετοιμάσετε αυτή την παραδοσιακή συνταγή Εκμέκ καταΐφι ξεκινήστε φτιάχνοντας τη βάση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C και ξετυλίγουμε τη ζύμη για το καταΐφι από το πακέτο.
Δουλέψτε τη ζύμη για το καταΐφι με τα χέρια σας, σκίζοντας τα κομμάτια και αφρατευοντας λίγο τα νήματα αν σβολιαστούν.
Για αυτή τη συνταγή εκμέκ καταΐφι θα χρειαστείτε ένα τετράγωνο αντικολλητικό ταψί 25 εκ. Βουτυρώνουμε τον πάτο του ταψιού και απλώνουμε τη
ζύμη για το καταΐφι ώστε να σχηματιστεί η βάση του εκμέκ καταΐφι. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
για 30-45 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο μας, μέχρι να γίνει τραγανό και να πάρει ωραίο χρώμα.

* Στο μεταξύ ετοιμάζετε την κρέμα για το εκμέκ καταΐφι (βήματα 2-4). Προσθέστε σε ένα μεγάλο μπολ τους κρόκους των αυγών με τη μισή
ζάχαρη (100 γρ.) και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε 3-4 κουταλιές της σούπας από το γάλα και το κορν φλαουερ και χτυπήστε ξανά μέχρι
να διαλυθεί το κορν φαλουερ. Αφήνω στην άκρη.

* Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας.
Τοποθετούμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις το γάλα πάρει βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σταδιακά
το 1/3 του γάλακτος στο μείγμα των αυγών, ενώ ανακατεύουμε. Τοποθετούμε ξανά το τηγάνι (με το υπόλοιπο γάλα) στο μάτι της κουζίνας και
χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Προσθέστε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι με το υπόλοιπο ζεστό γάλα. Χτυπάμε συνεχώς, μέχρι το μείγμα να πήξει
και να γίνει λείο και κρεμώδες. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

* Αδειάζετε την κρέμα σε ένα μεγάλο δίσκο, σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη (η πλαστική μεμβράνη να ακουμπάει στην κρέμα, για να μην κάνει
κρούστα) και την αφήνετε να κρυώσει, ενώ ετοιμάζετε την υπόλοιπη συνταγή του εκμέκ καταΐφι.
* Βγάζουμε το καταΐφι από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
* Ετοιμάζουμε το σιρόπι για το εκμέκ καταΐφι. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν.
Σιγοβράζουμε το σιρόπι των 3 λεπτών (χωρίς να ανακατεύουμε), μέχρι να πήξει ελαφρώς και το αποσύρουμε από την εστία.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει για λίγο, μέχρι να χλιαρό. Ρίξτε σιγά σιγά το χλιαρό σιρόπι πάνω από την κρύα ψημένη ζύμη,
επιτρέποντας σε κάθε κουτάλα να απορροφηθεί. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.

* Ετοιμάζουμε τη σαντιγί και μαζεύουμε το εκμέκ καταΐφι. Καλύπτουμε τη βάση καταΐφι με την κρέμα και ισιώνουμε με μια σπάτουλα.
Βάζετε την κρύα παχύρρευστη κρέμα σε ένα μπολ του μίξερ, προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν
μέτριες κορυφές, περίπου 1 λεπτό. Περιχύνουμε το εκμέκ καταΐφι με τη σαντιγί και ισιώνουμε. Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
και μια πρέζα κανέλα.
* Φυλάξτε το εκμέκ καταΐφι στο ψυγείο και σερβίρετε

Καλή Απόλαυση

H Συνταγή είναι της Fay Karamanakis

Προηγούμενο άρθροΜπακλαβάς Κουμιώτικος της Χαράς
Επόμενο άρθροΚεικ Μαρμπέ με τρεις γεύσεις πορτοκαλιού βανίλια και κανέλα